Terapia cu ajutorul câinilor, tot mai căutată în ultimul timp pentru copiii care suferă de autism
Numărul familiilor copiilor cu autism care apelează la terapia asistată de animale creşte în România. Terapia cu câini pentru copiii cu autism produce beneficii la nivel psihic, dar şi fizic.
Terapia asistată de animale are ca parte integrantă în proces un animal special instruit. Patrupezii sunt un real ajutor pentru copiii cu autism. Terapia produce beneficii la nivel psihic şi fizic.
Imagini, sunete, gust şi simţ tactil
Copiii cu autism sunt puşi de foarte multe ori în situaţii dificile şi îşi controlează greu emoțiile. Aici intervine câinele de terapie.
Copilul cu autism poate întelege un animal deoarece nici el nu se poate baza pe limbaj ca formă de comunicare. Lumea lor constă în imagini, sunete, gust şi simţ tactil.
„Câinele nu judecă, nu respinge”
„Între copil şi câine se formează o relaţie, este un factor care ajută beneficiarul să depășescă momentele grele şi să aibă progrese. Nu există terapie asistată de animale fără specialist. Specialistul este cel care întocmeşte planul terapeutic”, declară Luciana Mihaela, manager departament de Terapie şi Activităţi Asistate de Animale, potrivit Mediafax.
La rândul său, Georgiana Ramona Neagu, psihopedagog, afirmă că studiile au arătat că relaţia copilului cu câinele poate constitui baza pentru viitoarele abilităţi de interacţiune socială: „Câinele nu judecă, nu respinge. El acceptă şi îl sprijină pe copil indiferent de greutăţile pe care le are, iar copilul ajunge să simtă asta”.