Președintele Mexicului spune că și-a trimis soția în Austria într-o „misiune imposibilă” pentru a recupera coroana cu pene a unui rege legendar al aztecilor.
Andrés Manuel López Obrador a spus că soția sa Beatriz Gutiérrez, scriitoare și profesor universitar, este momentan în Viena, acolo unde coroana legendarului Moctezuma se află de zeci de ani.
„I-am spus lui Beatriz să insiste pentru că este a Mexicului”, a declarat López Obrador în timpul unei conferințe cu presa, adăugând că „austriecii au furat coroana”. „Noi suntem foarte perseverenți. Rezolvăm probleme dificile și încercăm imposibilul”, a mai precizat președintele mexican.
Apoi, președintele a amintit despre încercarea eșuată a lui Maximiliano al II-lea, un austriac care a condus Al Doilea Imperiu Mexican și nu a reușit nici el să recupereze artefactul. „Nici măcar nu au vrut să îl împrumute lui Maximiliano al Austriei, propriul lor concetățean”, a spus López Obrador.
Artefactul a fost cerut încă din 1991, iar acum autoritățile mexicane doresc să repatrieze bijuteria din moștenirea lor până în 2021.
Anul viitor va marca aniversarea a 700 de ani de la fondarea Tenochtitlan, 500 de ani de la colonizarea spaniolă a Americilor și 200 de ani de independență mexicană.
În timpul unui tur european, López Obrador a cerut Italiei să împrumute Mexicului Codicele Florentine și Cospi, solicitând de asemenea și participarea lui Papa Francisc la ceremoniile de anul viitor.
Astfel, Papa Francisc ar participa la un act de „reconciliere” prin care „scuze” ar fi prezentate poporului indigen din Mexic pentru abuzurile suferite în timpul cuceririi spaniole a Imperiului Aztec.
Cu toate acestea, autoritățile austriece au refuzat până acum solicitarea președintelui mexican, susținând că artefactul este „prea fragil”.
Arheologul mexican Carmen Gloria Cook a documentat ce s-a întâmplat cu podoaba înainte să ajungă la Viena. Coroana era păstrată la Bruxelles, însă până în 1563 ajunsese deja la Palatul Ambras din Innsbruck, Austria, fiind proprietatea contelui Ferdinand de Tirol.
După moartea sa, colecția a fost mutată în mai multe locuri din cauza conflictelor de la acea vreme, până când a ajuns la Viena în 1817, acolo unde avea să rămână până în 1878, potrivit Euronews.
Potrivit arheologului, coroana a fost reparată pentru a-i corecta printre altele penele mâncate de molii. În 2012, a fost expusă din nou în urma lucrărilor de restaurare de către experți mexicani și austrieci.
O copie fidelă a coroanei, făcută în 1958 cu pene autentice și produsă cu o tehnică similară, este expusă la Muzeul de Antropologie din Ciudad de México.
Un palat aztec a fost descoperit sub o clădire istorică din Ciudad de México
Un lingou de aur descoperit în Mexico City s-a dovedit a fi fost furat de la azteci
Descoperirea unui sit cu un sacrificiu uman poate aduce noi informaţii despre azteci