Arheologii vor face săpături în fostele colonii de muncă și închisori comuniste

14 10. 2020, 11:00

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și Muzeul Național de Istorie a României au încheiat un acord de cooperare care are ca obiect efectuarea de investigații arheologice în fostele colonii de muncă și închisori comuniste.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) au încheiat un acord de cooperare care are ca obiect efectuarea de investigații arheologice cu scopul de aflare a crimelor şi abuzurilor înfăptuite de către fostele instituţii ale regimului comunist.

Activitatea comună va fi îndreptată spre efectuarea de investigaţii arheologice în vederea identificării urmelor materiale din zona fostelor colonii de muncă forţată şi a fostelor închisori.

Datele obţinute în urma cercetărilor arheologice vor fi utilizate de IICCMER pentru cercetarea acţiunilor care au lezat drepturile şi libertăţile omului în întreaga perioadă a regimului comunist) şi de MNIR, pentru a ilustra diferite aspecte ale perioadei comuniste, în proiectele și reconstituirile sale expoziționale.

Torționarii dovediți ai regimului comunist rămân fără privilegii

Torționarii regimului comunist, cu hotărâre definitivă a instanței, nu vor mai primi pensii militare, transmite liderul deputaților PNL, Florin Roman, care anunță că proiectul său, inițiat la propunerea lui Marian Ceaușescu, a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

„Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege pe care l-am inițiat ca deputat liberal și care lasă fără privilegii, torționarii regimului comunist. Legea mi-a fost propusă de Marian Ceaușescu și, ca om care ascultă vocea străzii, am inițiat-o și am susținut-o până la adoptare. Practic, torționarii regimului comunist, cu hotărâre definitivă a instanței, nu vor mai primi pensii militare. Sunt deja celebre câteva cazuri de foști comandanți de penitenciare, care în perioada comunistă au comis crime împotriva umanității, din motive politice, după care s-au bucurat de privilegiul unei pensii substanțiale”, anunță liderul deputaților PNL, Florin Roman, citat de Mediafax.

El reamintește că unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel al fostului comandant al închisorii de la Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu.

Torționarul Vișinescu a ordonat persecutarea a peste 138 de deținuți, înfometați, lăsați fără asistență medicală sau puși la muncă până la epuizare fizică. Tortura și bătaia au fost folosite ca instrumente de ‘reeducare’. Consider că aplicarea acestei legi nu-i va lăsa pe mulți torționari să doarmă bine. Este doar începutul luptei împotriva torționarilor care au schingiuit în închisorile comuniste lideri ai PNL și PNȚ, lideri ai studenților și pe toți cei care s-au opus cu curaj ororilor comunismului”, conchide Roman.