Justiție poetică. O canadiancă a înapoiat o serie de artefacte furate de la Pompeii deoarece credea că acestea sunt blestemate

15 10. 2020, 09:18

Femeia a furat în urmă 15 ani câteva bucăți de ceramică, acestea făcând parte dintr-o amforă și un mozaic.

Orașul Pompeii oferă istoricilor, dar și oamenilor obișnuiți, o imagine asupra modului în care avea loc viața urbană din lumea romană. În general, atunci când amintim despre acest oraș este vorba despre noile descoperiri care au avut loc acolo, de această dată însă, după cum notează The Guardian, situația este diferită. Mai exact,  o turistă care a furat o serie de fragmente ceramice din orașul antic în urmă 15 ani a returnat respectivele artefactele, susținând că au fost „blestemate”.

Femeia canadiană, cunoscută sub numele de „Nicole”, a trimis un pachet conținând două plăci de mozaic, părți dintr-o amforă și o bucată de ceramică către o agenție de turism din Italiei, alături de o scrisoare de în care își mărturisea faptele. Nicole, care avea în jur de 20 de ani când a vizitat parcul arheologic al Pompeii în 2005, a dat vina pe respectivul furt pentru o problemele pe care le-a suferit în anii următori, inclusiv două diagnostice de cancer de sân și de dificultăți financiare.

Femeia a vrut să dețină propriile sale bucăți de istorie

La momentul furtului, ea a spus că își dorea să aibă o bucată de istorie pe care „nimeni nu o putea avea”, dar că artefactele aveau „atâta energie negativă … legată de acel loc al distrugerii”. Femeia face trimitere la faptul că Pompeii a fost acoperit de cenușa vulcanică produsă de erupția catastrofală a Muntelui Vezuviu în anul 79 al erei noastre și a rămas îngropat până în secolul al XVI-lea, când redescoperirea sa a transformat înțelegerea vieții în lumea clasică.

Situl antic este una dintre cele mai vizitate atracții ale Italiei și de-a lungul timpului autoritățile au trebuit să facă față problemei reprezentate de turiștii care fură. Nicole a scris în scrisoarea ei că și-a învățat lecția și că dorește „iertare de la Dumnezeu”. „Acum am 36 de ani și am avut cancer de sân de două ori”, a spus ea. „Ultima dată s-a terminat cu o dublă mastectomie. Eu și familia mea am avut și probleme financiare, suntem oameni buni și nu vreau să transmit acest blestem rudelor sau copiilor mei”, a adăugat ea.

Citește și:

Ruinele din Pompeii arată că romanii au inventat reciclarea deşeurilor. ”Am descoperit că o parte din oraş a fost construită din gunoi”

Parcul arheologic Pompeii poate fi vizitat online

O frescă cu doi gladiatori în timpul luptei, descoperită în Pompeii

O inscripţie dintr-un mormânt oferă indicii despre viaţa de zi cu zi din Pompeii