Gaura din stratul de ozon s-a mărit foarte mult în ultima lună și jumătate. Fenomenul care a stat la bază

10 10. 2020, 19:00

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii este una dintre cele mai mari și mai adânci din ultimii ani, potrivit noilor date prezentate de Organizația Meteorologică Mondială.

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii a crescut rapid de la jumătatea lunii august și a atins, la începutul lunii octombrie, un maxim de aproximativ 24 de milioane de kilometri pătrați, reprezentând o zonă mai mare decât Rusia.

Măsurătorile realizate de Serviciul Copernicus de monitorizare a atmosferei (CAMS), NASA și Serviciul de schimbări climatice și de mediu al Canadei estimează că este cea mai mare creștere din ultimul deceniu.

GALERIE FOTO

Un vortex polar puternic a favorizat mărirea găurii din stratul de ozon

Se pare că această creștere uriașă nu a fost cauzată în totalitate de pierderile din mediului înconjurător care afectează planeta noastră. Mărirea găurii din stratul de ozon, de deasupra Antarcticii, este un efect al unui vortex polar puternic și nu va fi permanentă.

Dimensiunea găurii în ozon variază, în mod natural, în fiecare an, atingând un maxim între mijlocul lunii septembrie și până la mijlocul lunii octombrie și este probabil să revină la normal până la sfârșitul anului. Anul trecut, oamenii de știință au raportat că gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii era cea mai mică din ultimele decenii, cu o dimensiune de 10 milioane de kilomtri pătraţi.

„Există o mare variabilitate în ceea ce privește dezvoltarea mărimii găurii în ozon în fiecare an. Gaura în ozon din 2020 seamănă cu cea din 2018, care a fost, de asemenea, o gaură destul de mare și este cu siguranță în partea superioară a datelor din ultimii cincisprezece ani sau cam așa ceva”, a spus Vincent-Henri Peuch, directorul CAMS, citat de IFL Science.

Aceasta a precizat că dimensiunea din acest an arată că trebuie să se continue punerea în aplicare a Protocolului de la Montreal care interzice emisiile de substanțe chimice care dăunează stratului de ozon.

Ce este stratul de ozon?

Stratul de ozon este o regiune a stratosferei aflată între 15 și 30 de kilometri deasupra suprafeței Pământului, care are o concentrație mare de ozon gazos în comparație cu alte părți ale atmosferei. Acționează ca un scut pentru planeta noastră, absorbind o mare parte din razele ultraviolete periculoase ale Soarelui.

Substanțele chimice produse de oameni, precum agenții frigorifici și solvenții, pot acționa ca substanțe care diminuează ozonul după ce ajung în stratosferă.

Stratul de ozon este strâns legat și de temperatura din stratosferă. Un vortex polar recent a menținut acest strat al atmosferei Pământului extrem de rece, permițând formarea unor nori stratosferici polari, care se pot forma doar la temperaturi de sub -78 ° C.

Acești nori de mare altitudine favorizează creșterea reacțiilor chimice care implică substanțele chimice produse de om care duc la slăbirea ozonului, diminuând astfel și mai mult stratul de ozon.

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii a fost identificată în 1982 și atunci a început monitorizarea ei. În anul 1987, statele lumii au semnat Protocolul de la Montreal prin care îşi asumau reducerea cantităţii de substanțe care distrug stratul de ozon.

Vă recomandăm să citiți și:

Subțierea stratului de ozon responsabilă de o extincție în masă în urmă cu 360 de milioane de ani

Gaura din ozon de deasupra Polului Nord s-a închis

A fost localizată sursa (până acum) misterioasă a unei substanţe interzise care distrugea stratul de ozon

O erupţie de proporţii ne-ar putea lăsa fără stratul de ozon