Un viitor sustenabil și fără sărăcie este posibil pentru întreaga omenire, cu niște condiții
Există suficiente resurse pe planeta noastră pentru a susține o populație de trei ori mai mare decât cea actuală și pentru a permite un standard decent de trai pentru toți oamenii, arată noi cercetări.
Fără să ne întoarcem în „epoca de piatră”, reforme ecologice și economice radicale ar putea să readucă consumul global de energie la valorile din anii 1960, atunci când lumea găzduia „doar” 3 miliarde de oameni.
Dacă abordâm problema cum trebuie, cercetătorii consideră că, până în 2050, am putea susține o populație aproape de trei ori mai mare, fiecare dintre noi primind adăpost, hrană, igienă adecvată, îngrijiri medicale de calitate, educație, tehnologie modernă și acces limitat la vehicule private și transport aerian.
Toată lumea ar beneficia de tot ce are nevoie
În același timp, am putea să reducem consumul global de energie cu 60%.
Asta reprezintă doar un sfert din ceea ce estimăm momentan că vom consuma până în 2050, iar într-un astfel de scenariu utopic, toată lumea ar beneficia de tot ce are nevoie.
„În timp ce oficialii guvernamentali acuză că activiștii ecologiști amenință stilul nostru de viață, merită să reevaluăm modul anume prin care acea viață ar trebui trăită”, spune Julia Steinberger, economist ecologist de la Université de Lausanne, Elveția.
Mai mult înseamnă mai bine
„A existat o tendință de a simplifica ideea de o viață bună în noțiunea că mai mult înseamnă mai bine. Este clar să suntem capabili de a oferi o viață decentă pentru toată lumea, iar în același timp protejând clima și ecosistemele”, a mai adăugat Steinberger.
Desigur, ceea ce înseamnă „o viață bună” este subiectiv, însă autorii studiului spun că dacă ne concentrăm eforturile pe consum scăzut de energie, transport public extins și diete scăzute în alimente de origine animală, am putea fi pe drumul cel bun, potrivit Science Alert.
Confortul zilnic al vieții moderne nu va trebui să se schimbe prea mult
Deși unele studii sugerează că Pământul nu poate susține mai mult de 7 miliarde de oameni, astfel de estimări se bazează pe creșterea economică globală susținută și un stil de viață modern care necesită consum ridicat.
În realitate, dacă vrem să facem loc pentru toți oamenii care se vor naște pe planetă în viitor trebuie să facem schimbări masive privind obiceiurile de consum, trebuie să implementăm tehnologie modernă la scară largă și să eliminăm inegalitatea globală, au mai explicat cercetătorii.
De asemenea, confortul zilnic al vieții moderne nu va trebui să se schimbe prea mult. De fapt, noul studiu contrazice „acuzațiile populiste” care susțin că ecologiștii vor să ne întoarcem toți la viața în peșteri.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Avansurile științifice care ar putea schimba viitorul omenirii
O nouă moleculă absoarbe cu 50% mai bine energia solară
Criza climatică din urmă cu 233 de milioane de ani a transformat total viața pe Pământ