Start-up-ul ICON vrea să își folosească tehnologia de printare a caselor pentru a construi clădiri pe Lună.
Start-up-ul ICON din Austin, cunoscut pentru casele sale pe care le tipărește 3D aici pe Pământ, tocmai a lansat Project Olympus, un efort ambițios de a dezvolta un sistem de construcție în spațiu. Programul va ajuta în cele din urmă umanitatea să se stabilească pe Lună și pe Marte, dacă totul merge conform planului, notează Space.
„Încă de la înființarea ICON, ne-am gândit la construcții în afara planetei noastre. Este o progresie surprinzător de naturală dacă vă puneți întrebări despre modurile în care construcția aditivă și imprimarea 3D pot crea un viitor mai bun pentru umanitate”, Jason Ballard, fondator și CEO al ICON.
Proiectul Olympus va obține un ajutor important dintr-un contract SBIR, dedicat inovării de către întreprinderile mici pe care ICON l-a semnat recent cu Forțele Aeriene din SUA pentru a-și extinde limitele tehnologiei sale de imprimare 3D. Înțelegerea se întinde pe patru ani și însumează 14,55 milioane de dolari, iar NASA contribuie cu 15% din suma totală.
Agenția spațială depune eforturi, prin intermediul programului său Artemis de explorare selenară cu echipaj uman, pentru a stabili o prezență umană pe termen lung pe Lună și în jurul acesteia până la sfârșitul anilor acestui deceniu. Pentru ca acest lucru să se întâmple, va fi necesară o utilizare extinsă a resurselor selenare, printre care se numără gheața, necesară pentru susținerea vieții și alimentarea cu combustibil a rachetelor și regolitul, praful de la suprafața Lunii, care ar putea fi folosit pentru construcții.
ICON va fi partener cu NASA Marshall Space Flight Center din Alabama pentru a testa o varietate de tehnologii de procesare și imprimare folosind o serie de materiale care simulează solul selenar. Cercetarea se va baza pe tehnologia pe care ICON a prezentat-o în 2018 în timpul unui concurs organizat de NASA
„Vrem să creștem nivelul de pregătire tehnologică și să testăm sistemele pentru a demonstra că ar fi fezabil să dezvoltăm o imprimantă 3D la scară largă care să construiască elemente de infrastructură pe Lună sau pe Marte„, a declarat Corky Clinton, director din cadrul Centrului Marshall.. „Echipa de cercetători va folosi ceea ce învățăm din testele cu simulantul lunar pentru a proiecta, dezvolta și demonstra elemente prototip pentru un sistem de construcție la scară completă.”
NASA vrea să folosească ciuperci pentru construcţiile de pe Lună sau Marte
Nimic nu se pierde! Urina ar putea fi ”reciclată” pentru bazele lunare
Uzina de piese de schimb de pe Lună: vom putea printa obiecte 3-D din rocă selenară
O colonie pe Lună poate fi imposibilă din cauza condiţiilor unice de pe suprafaţă