Top 20 de inovații militare folosite de-a lungul istoriei

18 10. 2020, 09:00

Războaiele au atras de-a lungul timpului o cantitate mare de resurse, o parte a acestora fiind direcționată către invenții și cercetare.

Istoria umanității ne-a arătat faptul că războiul se dovește a fi extrem de distructiv și violent, pierderile materiale, dar mai ales umane, dovedindu-se imposibil de calculat. Din toate aceste tragedii, adesea a  rezultat chiar și progresul speciei noastre, resursele pe care armatele le-au colectat au fost direcționate, într-o mai mică sau mai mare măsură, către ceea ce în termeni moderni am numi „cercetare și dezvoltare” pentru a produce tot felul de obiecte și materiale care au schimbat fața lumii. The Street a creat o listă cu 20 astfel de invenții și inovații militare.

20. Carul de luptă

Carul de luptă a apărut în Mesopotamia în jurul anului 3000 înaintea erei noastre, monumentele din Ur și Tutub descriu parade de luptă care includ vehicule grele cu roți solide, caroseria lor fiind realizată din lemn și care erau acoperite cu piei. Pe primele care, roțile se roteau pe o axă fixă care era legată de un stâlp de tragere la jugul unei perechi de boi. La osie era atașată o suprastructură formată dintr-o platformă protejată de panouri laterale și o parte frontală înaltă.

19. Praful de pușcă

Acesta constă dintr-un amestec de salpetru, sulf și cărbune. Când este preparat în proporții aproximativ corecte, arde rapid și la aprindere produce aproximativ 40% gaze și 60% produse solide, acestea din urmă apărând în cea mai mare parte ca fum albicios. Într-un spațiu mic, cum ar fi țeava unei arme, gazul poate fi utilizat pentru propulsarea unei proiectil, cum ar fi un glonț sau un obuz de artilerie.

18. Stațiile radio

Tehnologia aceasta este rezultatul unui contract din 1940 pe care guvernul SUA l-a acordat companiei Motorola pentru a produce SCR-300, un radio bidirecțional portabil pe spatele unui soldat, de unde a apărut și numele de „walkie talkie”.

17. Radarul

Marea Britanie a construit primul sistem radar în 1935, la doar patru ani după ce o lucrare științifică a detaliat cum o metodă teoretică de cartografiere a unui obiect îndepărtat cu ajutorul undelor radio care se ricoșează de pe acesta. Unele legende urbane spun că radarul s-a aflat la baza unei alte invenții extrem de importante în prezent: cuptoarele cu microunde.

16. Tehnologia nucleară

Armele nucleare au fost folosite în război doar de două ori în istorie, atunci când SUA a atacat orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki pentru a pune capăt celui de-Al Doilea Război Mondial.  Soldate cu aproximativ 300.000 de morți civili, mai târziu s-a decis ca bomba să nu mai fie folosită niciodată. În ciuda acestui aspect, de-a lungul timpului, această tehnologie a fost folosită și pentru a produce cantități mari de energie fără a polua.

15. Submarinele

Germania a fost prima țară care a investit în tehnologia submarinelor chiar înainte de Primul Război Mondial și s-a folosit de aceste nave pentru a domina războiul naval în acel conflict. De-a lungul timpului, submarinele au intrat și în uzul civil, oamenii de știință folosind astfel de ambarcațiuni pentru a explora unele dintre cele mai adânci puncte ale oceanului planetar.

14. Rachetele

Aceste arme se dovedesc extrem de eficiente atunci când vorbim despre distrugerea unor ținte aflate la o mai mică sau mai mare distanță, armatele lumii și corporațiile din complexul militar global depunând eforturi semnificative pentru  se asigura că astfel de arme devin din ce în ce mai mortale. Din fericire, rachetele au ajuns să fie folosite și pentru scopuri mai nobile, vorbim aici în special de acele rachete care ajung să fie folosite în lansările spațiale.

13. Armele cu microunde

Microundele focalizate pot implanta sunete direct în capul unei persoane, ocolind timpanele și făcând dopurile pentru urechi o apărare inutilă împotriva unei astfel de arme futuriste.

12. Roboții

De-a lungul ultimelor decenii, armatele lumii au investit sume foarte mari de bani pentru a construi sau a cumpăra roboți care să preia o parte din sarcinile extrem de periculoase ale soldaților sau care să le ușureze munca. Adesea, astfel de roboți sunt folosiți în teatrele de operațiuni pentru a dezamorsa dispozitivele artizanale, dar, după cum arată unele rapoarte legate despre activitatea Armatei SUA, unii câini robotici au ajuns să fie folosiți pentru a supraveghea perimetrul unor baze militare.

11. Sateliții și GPS-ul

În 1957, Uniunea Sovietică a lansat Sputnik 1, primul satelit din lume, iar de atunci orbita terestră a devenit tot mai aglomerată, statele și companiile private lansând sateliți aceștia pentru spionaj, dar și pentru îmbunătățirea comunicațiilor. În timp, sateliții au permis apariția și folosirea pe scară tot mai largă a sistemelor de poziționare pe glob, GPS. Această tehnologie este la bază un produs militar, dar, în timp, a fost adaptată pentru uzul civil.

10. Banda adezivă

Banda adezivă a fost inventată în 1942 ca o modalitate pentru personalul militar de a sigila muniție, astfel încât apa să nu poată pătrunde. În timp, această invenție s-a dovedit a fi extrem de utilă și a început să devină de nelipsit în trusele meșterilor și din orice casă, aplicațiile acesteia fiind nelimitate.

9. Cuptoarele cu microunde

Un cuptor cu microunde este un dispozitiv relativ mic, asemănător unei cutii, care crește temperatura alimentelor supunându-le unui câmp electromagnetic de înaltă frecvență. Microundele sunt absorbite de apă, grăsimi, zaharuri și anumite alte molecule, ale căror vibrații consecvente produc căldură, încălzirea are loc astfel în interiorul alimentelor, fără a încălzi aerul din jur; acest lucru reduce considerabil timpul pentru gătit.

8. Baionetele

Maréchal de Puységur a descris primele baionete ca având o lamă dreaptă, cu două tăișuri, lungă de 30 de centimetri, cu un mâner de lemn conic care putea fi introdus în vârful unei muschete. Noua armă, scurtată considerabil, s-a răspândit prin Europa și a înlocuit lăncile folosite în luptele medievale.

7. Sârma  ghimpată

Primele brevete pentru sârma ghimpată au fost eliberate în Statele Unite în 1867, dar abia în 1874, când Joseph Glidden din De Kalb, Illinois, a inventat o mașină practică pentru fabricarea sa, inovația a prins avânt. În timp, acest tip de sârmă a fost folosit pentru delimitarea proprietăților, dar și pentru a delimita tranșeele și ale obiective de interes militar.

6. Locomotivele

Locomotivele nu au fost gândite special pentru uzul militar, dar utilitatea lor pe câmpul de luptă este de necontestat. Aprovizionarea constantă a armatei este o necesitate pentru câștigarea unui război, iar locomotivele se dovedesc esențiale în această direcție.

5. Catapultele

Catapulta folosește forțele mecanice, spre deosebire de agenții chimici, cum ar fi praful de armă, pentru a lansa proiectile pe distanțe lungi. S-a dovedit foarte utilă pentru a arunca pietre grele peste ziduri înalte în epoca medievală.

4. Laserul

Laserul este un dispozitiv care stimulează atomii sau moleculele să emită lumină pe anumite lungimi de undă și amplifică acea lumină, producând, de obicei, un fascicul foarte îngust de radiații. Emisia acoperă în general o gamă extrem de limitată de lungimi de undă vizibile, infraroșii și ultraviolete. De-a lungul timpului au fost dezvoltate multe tipuri diferite de lasere, cu caracteristici foarte variate.

3. Pantaloni cargo

Uniforma militară, adesea gândită pentru rațiuni practice, a devenit adesea inspirație pentru moda civililor, în acest sens, pantalonii cargo, cu un număr mare de buzunare, s-au dovedit extrem de utili pentru meșteri sau pentru aceia dintre noi care vrem să avem anumite obiecte la îndemână.

2. Realitatea virtuală

În ultimii ani, această tehnologie a devenit extrem de populară în rândurile gamerilor, dar la bază sa se află simulatoarele folosite de către personalul militar pentru a se pregăti să folosească diferite echipamente sau să se afle la manșa avioanelor.

1. Internetul

Internetul a apărut în Statele Unite în anii ’70, dar nu a devenit accesibil publicului larg decât la începutul anilor ’90. În 2020, aproximativ 4,5 miliarde de persoane, mai mult de jumătate din populația lumii, se estimează că are acces la Internet.

Citește și:

Top 10 invenții din China Antică care au schimbat lumea

10 invenții care au fost folosite pentru scurtă durată, dar care au schimbat lumea

10 invenţii şi descoperiri ale nativilor americani

Penicilina, elicopterul şi rachetele. Cele mai importante invenţii din Al Doilea Război Mondial