Un șoarece care detectează mine de teren a primit o medalie de aur pentru „curajul și devotamentul salvator” cu care și-a îndeplinit datoria.
Magawa, un șoarece imens african (Cricetomys gambianus), a descoperit 39 de mine de teren și 28 de dispozitive neexplodate în Cambodia, după ce a fost dresat de organizația caritabilă APOPO. Magawa este cel mai de succes șoarece al organizației, după ce a verificat peste 141.000 m2 de teren, echivalentul a 20 de terenuri de fotbal.
Șoarecele a fost recunoscut pentru munca sa și a primit o medalie de aur PDSA în miniatură, echivalentul Crucii lui George, a doua cea mai importantă decorație civilă a Regatului Unit. Magawa este primul șoarece din istoria de 77 de ani a organizației care primește un astfel de premiu.
„Această medalie este o adevărată onoare pentru noi. Mai ales pentru dresorii noștri care se trezesc în fiecare zi, dis-de-dimineață, pentru aceste animale. De asemenea, este o mare onoare și pentru oamenii din Cambodia și toți oamenii din lume care suferă din cauza minelor de teren. Medalia de aur aduce atenție globală acestei probleme”, a declarat Christophe Cox, directorul executiv al APOPO.
Cox a mai adăugat că șoarecii sunt creaturi inteligente și vor îndeplini mai multe sarcini în schimbul recompenselor față de alte animale.
Dimensiunile lor înseamnă că sunt mai puțin în pericol atunci când merge pe câmpuri minate.
Șoarecii sunt dresați să detecteze compușii chimici din dispozitive explozive și au nevoie de un an întreg de dresaj înainte să fie certificați. Animalele lucrează în jur de 30 de minute pe zi, la primele ore ale zilei. Imediat ce găsesc o mină de teren, încep să zgârie suprafața, astfel că îngrijitorii sunt alertați.
Magawa se apropie acum de vârsta pensionării și poate verifica o zonă de mărimea unui teren de tenis în decurs de 30 de minute. Acest lucru ar dura patru zile pentru un om cu un detector de metale, potrivit The Guardian.
„Munca lui Magawa este cu adevărat unică și formidabilă. Cambodia estimează că între 4 și 6 milioane de mine de teren au fost îngropate în țară între 1975 și 1998, fapt care a cauzat peste 64.000 de decese. Munca lui Magawa salvează și schimbă în mod direct viețile bărbaților, femeilor și copiilor care au fost afectați. Fiecare descoperire reduce din riscul de deces pentru oamenii locali”, a declarat Jan McLoughlin, directorul general al PDSA.
Motivul pentru care șobolanii au devenit mai agresivi în ultima perioadă
Cel puţin zece pompieri au venit să salveze un şobolan gras, rămas blocat
O echipă de cercetători a reuşit să realizeze cel mai complex hibrid om-şoarece