Unde va fi construit primul campus de co-working în natură din România
Au început lucrările la primul campus de co-working în natură din România. Acesta va fi construit de organizația World Wildlife Fund for Nature în localitatea Armeniș din județul Caraș-Severin. Este un spațiu realizat în natură în care oamenii pot lucra și socializa.
Campusul se numește WeWilder și va fi construit cu o donație de 100.000 de euro a companiei FLEX și cu contribuția comunității locale din Armeniș și a unor inovatori în arhitectură sustenabilă. Anul acesta, campusul se va compune din trei căsuțe din lemn, numite Chilii, și un spațiu central, denumit Zâna, care adăpostește o zonă de coworking, o bucătărie comunitară și o bibliotecă. Campusul s-a adaptat la realitatea actuală afectată de pandemia de COVID-19. Căsuțele au fost gândite ca spații autonome prevăzute cu o chicinetă și spațiu de lucru pentru laptop, astfel încât un om sau doi pot lucra fără să intre în contact cu alte persoane.
Centru de inovație în antreprenoriat pentru natură
Spațiul urmărește filosofia arhitecturii invizibile, adică integrarea construcțiilor în natură atât ca aspect, materiale, cât și ca experiența din interior prin fațadele de sticlă cu deschidere către panorama Munților Țarcu și dealurile spectaculoase din jur.
„Viziunea noastră pentru WeWilder este să dăm naștere unui centru de inovație în antreprenoriat pentru natură. Ca freelancer poți să sa lucrezi de aici, să te încarci, să mănânci bine și în schimb să pui umărul la nașterea unor idei și proiecte cu viziune de lungă durată. Companiilor le propunem să ofere echipelor o experiență într-o zonă cu natură sălbatică, unde WWF desfășoară proiecte de conservare. Aceste locuri pot fi cea mai bună sursă de inspirație pentru sustenabilitate și inovație în business. Puntea pentru toate astea este campusul WeWilder și, odată validat modelul, intenția echipei este să învățăm, rafinăm și multiplicăm în alte zone prioritare de conservare din regiune. Ce înseamnă economie verde și circulară la scara unei societăți? Vom creiona idei și rețete împreună cu partenerii ce se alătură acestui loc,” a spus Orieta Hulea, director WWF- România, potrivit Mediafax.
Un colț de rai cu specii locale ce sporesc biodiversitatea
WeWilder este amplasat într-o grădină înconjurată de arbori, care va fi transformată de peisagistul Tiberiu Cherecheș într-un colț de rai cu specii locale ce sporesc biodiversitatea. Pe lângă plantarea unor păduri în miniatură lângă fiecare căsuță cu paltin, frasin sau mesteacăn, va exista și o pădure mixtă lângă Zâna, clădirea principală. WeWilder va găzdui și o grădină de legume și o zonă pentru permacultură, precum și un loc dedicat învățării cositului tradițional, esențial pentru biodiversitatea pajiștilor.
Experiența de a merge pe urmele zimbrilor liberi
Campusul WeWilder aflat în construcție este completat de o rețea de sălașe, adică locuințe tradițonale din piatră în sat sau în mijlocul naturii, care sunt renovate alături de săteni, și căsuța MuMA Hut, o experiență de locuire în livada a unui localnic. În plus, un număr de localnici oferă deja bucate locale în completarea șederii sau ca experiențe culinare în natură.
Echipa WeWilder, alături de partenerii săi, a creat mai multe programe și experiențe imersive în natură. Pe lângă cea mai căutată experiență de a merge pe urmele zimbrilor liberi, oaspeții pot învăța să cosească sau pot închiria biciclete sau e-bike-uri și pot participa la ateliere gastronomice.