China vrea să atingă neutralitate în privința emisiilor de carbon

28 09. 2020, 08:29
Xi Jinping a anunțat că China intenționează să devină total neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în anul 2060. Credit foto. Pixabay

Xi Jinping a anunțat că China intenționează să devină total neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în anul 2060.

Recent, președintele chinez Xi Jinping a anunțat că țara sa va deveni neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2040. Aceasta este o mișcare incredibil de ambițioasă, și fără precedent, mai ales  pentru o țară care arde în prezent mai mulți combustibili fosili decât oricare alta pe Pământ. Experții explică faptul că acest proiect este posibil din punct de vedere tehnic și ar fi un avantaj considerabil în lupta globală împotriva schimbărilor climatice. Trebuie precizat faptul că oamenii de știință sunt de părere că aceste schimbări vor avea un impact pozitiv, atâta timp cât China se angajează pe deplin, notează Futurism.

Xi nu a împărtășit prea multe detalii despre plan, dincolo de a preciza că națiunea sa va lua măsuri „mai viguroase” pentru a atinge țintele climatice stabilite în acordul de la Paris din 2015. Bloomberg sugerează că vom putea afla mai multe anul viitor, când China va lansa următoarea versiune a planului său cincinal, care va prezenta obiectivele de dezvoltare viitoare.

Un efort substanțial

„Dacă există vreo țară care poate atinge obiective atât de ambițioase, aceasta va fi China”, a declarat  Gavin Thompson, vicepreședinte al firmei de consultanță Wood Mackenzie Ltd.

China generează în prezent 85 la sută din energia sa folosindu-se de combustibili fosili și arde cam tot atât de mult cărbune ca și restul lumii la un loc. Un consum atât de crescut de combustibili fosili reprezintă o provocare în ceea ce privește schimbarea surselor de energie.

Analistul Neil Beveridge explică faptul că acest proiect al Chinei este fără precedent, de asemenea, acesta este de părere că complexitatea sistemului energetic chinez va duce la o tranziție îndelungată și că aceasta reprezintă o provocare.

Citește și:

Franţa, prima ţară care va interzice producţia de combustibili fosili

Invenţia care poate face ecologică industria energiei pe combustibili fosili: un ”supercatalizator” reciclează dioxidul de carbon şi metanul

Marea Britanie funcționează de două luni fără cărbune. Energia regenerabilă scoate din joc combustibilii fosili

O nouă abordare în materie de fuziune nucleară poate revoluţiona industria energetică şi poate însemna sfârşitul erei combustibililor fosili