În Franța, părul uman strâns în frizerii și saloane de coafură își găsește o nouă utilizare. Este folosit ca un agent de curățare a petrolului din oceane, într-un proiect de reciclare nou și durabil.
În orașul Brignoles, situat în regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur, din sud-estul Franței, se află un depozit cu 40 de tone de păr uman, colectate de la saloane de înfrumusețare ca parte a unui proiect inovator de curățare a oceanelor.
Depozitul găzduiește și sediul central al grupului de mediu și al asociației de reciclare denumite „Coiffeurs justes” („Saloane de coafură echitabile”).
După ce și-au testat cu succes soluția în zona maritimă Cavalaire-sur-Mer, părul uman a fost ambalat în ciorapi de nailon. Astfel, au fost create tuburi plutitoare pline cu păr care au fost lansate în ocean pentru a absorbi poluarea cu petrol.
„Părul este lipofil, ceea ce înseamnă că absoarbe grăsimile și hidrocarburile”, a precizat Thierry Gras, fondatorul Coiffeurs Justes și hairstylist.
După ce va primi aprobări din partea agențiilor de mediu și a inspectorilor de muncă, el vrea să înceapă producția pe scară largă a tuburilor de nailon pline cu păr, înainte de sfârșitul anului. Scopul este de a lupta împotriva poluării cu petrol din apele franceze.
Fiecare tub, care nu măsoară mai mult decât un antebraț, și care poate absorbi petrol într-o cantitatea de până la opt ori din greutatea sa, va fi vândut cu nouă euro sau 10,50 de dolari, potrivit Science Times.
Din depozitul din Brignoles, părul donat de salonul lui Gras, precum și de alte saloane din Germania, Belgia, Luxemburg și alte părți ale Franței, este reambalat în pachete de două până la patru kilograme și jumătate și trimis în altă parte. Acolo, părul este ambalat în ciorapi de către tineri care au abandonat școala sau de către foști șomeri care acum sunt plătiți pentru serviciile lor.
Gras are în plan să reinvestească jumătate din profituri într-un centru de recalificare în muncă.
Hairstylistul francez a mărturisit că s-a inspirat în acest proiect din naufragiul petrolierului Amoco Cadiz, din martie 1978, care a provocat un dezastru ecologic în largul coastelor Franței, în zona Finistère (nord-vest). Atunci a fost utilizat, în premieră, părul uman ca agent de curățare a petrolului.
În momentul în care s-a apucat de coafură, Gras a aflat că nu există o metodă de reciclare a părului uman aruncat, care ar putea fi însă refolosit într-o varietate de moduri. Potrivit acestuia, fiecare salon generează în medie aproximativ 29 de kilograme de deșeuri de păr, pe an, care ajung în mare parte la gunoi și care dăunează mediului înconjurător.
Anul trecut, cercetătorii de la Muzeul Național de Istorie Naturală din Franța au efectuat un studiu care a arătat cum părul uman aruncat a contribuit la mutilarea porumbeilor din Paris, care și-au pierdut din degetele de la picioare.
Planul Microsoft de a elimina tot dioxidul de carbon pe care l-a emis în cei 45 de ani de existenţă
Schimbări climatice. Topul celor mai mari poluatori din lume