Zeci de miliarde de dolari pentru programul Artemis care vizează retrimiterea oamenilor pe Lună

23 09. 2020, 18:30

NASA a dezvăluit că planul de a trimite „prima femeie și următorul bărbat pe suprafața Lunii” până în 2024 va costa aproximativ 28 de miliarde de dolari în următorii patru ani. Anunțul a fost făcut de administratorul NASA, Jim Bridenstine, care a precizat că agenția a continuat să-și „rafineze atât bugetul, cât și arhitectura”.

GALERIE FOTO

În documentul intitulat „Planul Artemis”, estimările financiare acoperă, printre altele, Exploration Systems Development (ESD, dezvoltarea sistemelor de explorare), misiunile Artemis I-III și Human Landing System (HLS, sistemul de aterizare umană).

Pentru anul fiscal 2021 – 2025, sunt necesare 27,971 miliarde de dolari, dintre care peste 16 miliarde de dolari pentru modulul de aselenizare HLS, a precizat administratorul NASA într-un anunț public citat de Science Times.

Jim Bridenstine a recunoscut că solicitarea unui asemenea buget este un „risc politic” și că programele dezvoltate pe perioade mai lungi tind să genereze costuri mai mari per total.

Dacă Congresul nu dă bani, aselenizarea nu va avea loc

A explicat, însă, că dacă Congresul aprobă, până la sfârșitul anului, 3,2 miliarde de dolari pentru modulul de aselenizare, atunci agenția este încă „pe drumul cel bun pentru ajungerea pe Lună în 2024”. Cu toate acestea, el a avertizat că, dacă martie 2021 vine fără finanțare pentru modulul HLS, sarcina „devine din ce în ce mai dificilă”.

Pentru a rezuma, Bridenstine a transmis public că „dacă Congresul nu finanțează programul de aselenizare, atunci nu se va realiza”.

În ce constă cele trei misiuni Artemis

În documentul „Planul Artemis” sunt detaliate și progresele realizate în dezvoltarea megarachetei Space Launch System (SLS), care va propulsa oamenii spre Lună, precum și a capsulei Orion, care urmează să treacă un test critic la sfârșitul acestei toamne. Costurile de bază pentru dezvoltarea megarachetei SLS erau estimate la începutul lunii septembrie la 9,1 miliarde de dolari, în timp ce alte 2,4 miliarde de dolari erau pentru sistemele de la sol asociate cu misiunea care va readuce oamenii pe Lună.

Prima misiune, Artemis I, va fi una fără echipaj și urmează să aibă loc în 2021, cu lansarea în spațiu a SLS și Orion, pentru a analiza performanțe vehicului, sistemele de susținerea a vieții și capacitățile de comunicare.

Misiunea Artemis II, programată pentru 2023, vizează trimiterea astronauților la bordul capsulei Orion în jurul Lunii, fără a aseleniza.

Misiunea Artemis III din 2024 vizează ajungerea a doi astronauți americani la polul sudic al Lunii, unde vor aseleniza. Ei vor fi transportați de unul dintre cele trei module lunare HLS comerciale aflate în prezent în curs de dezvoltare. Un modul este dezvoltat de compania Blue Origin al lui Jeff Bezos, altul de către SpaceX, deținută de Elon Musk, iar al treilea modul de aselenziare este dezvoltat de contractorul militar Dynetics, cu sediul în Alabama.

Vă recomandăm să citiți și:

Anunțul șefului NASA după ce Rusia a refuzat să se alăture programului Artemis, de explorare a Lunii

NASA a dezvăluit Convenţiile Artemis. Regulile pe care oamenii trebuie să le respecte în spaţiu

NASA a prezentat racheta care va fi folosită pentru programul Artemis

Dynetics a dezvăluit sistemul care ar putea readuce oamenii pe Lună. Cum arată interiorul