De-a lungul timpului fulgere i-au fascinat pe oamenii.
Fulgerele sunt unele dintre cele mai extreme fenomene din natură, puterea acestora fiind adesea fascinantă pentru oamenii din toate epocile. De-a lungul timpului, acestea au inspirat o mulțime de mituri și legende. Odată cu revoluția științifică, oamenii au putut înțelege și cum se formează. Listverse a creat o listă cu zece informații și povești interesante despre fulgere.
În 1975, frații McQuilken urcau pe Moro Rock din California, când au observat că se întâmplă ceva ciudat: părul lor a început să se ridice. Inițial au considerat acest fenomen amuzant, dar când au părăsit vârful dealului a început brusc o furtună. Din nefericire, nu au părăsit zona suficient de repede și câteva clipe mai târziu, fulgerul a lovit
Cei doi au fost doborâți la pământ, unele persoane din apropiere au fost mai puțin norocoase și un om chiar a murit. Frații au fost în mare parte nevătămați de evenimentele din acea zi, dar încă sunt traumatizați de ideea unei furtuni.
Fulgerul nu este singurul fenomen colorat pe care îl poate produce o furtună, uneori, sus deasupra norilor din care pornesc fulgerele, pot fi observate proiecții mari roșii care ajung în atmosferă. Acestea pot atinge înălțimi de aproape 97 de kilometri explică cercetătorii.
Oamenii de știință explică faptul că acest fenomen este diferit față de fulger și asta deoarece prezintă temperaturi medii mult mai mici. Lumina creată de acesta pare să fie înrudită cu cea produsă de un tub fluorescent.
De mult timp, se știe că fulgerele se pot produce pe planete cu atmosferă, altele decât Pământul. Semnalele radio produse de fulgere au fost preluate de sonde în timp ce orbitau în jurul lui Jupiter și Saturn. Există unele dovezi că fulgerul se poate întâmpla și pe Venus. Abia în 2009, însă, NASA a surprins primele sale imagini cu fulgere pe Saturn.
Sonda spațială Cassini a văzut o furtună care se dezlănțuia pe planetă și care a durat câteva luni, în acest timp, a detectat atât lumina fulgerelor, cât și emisiile radio asociate care confirmau acele observații. Folosind aceste informații, NASA a reușit să creeze un videoclip al furtunii și chiar a reușit să simuleze cum s-ar auzi, plecând de la detaliile legate de atmosfera planetei Saturn.
Fulgerul a fost adesea considerat ca un „act al lui Dumnezeu”. Când starul Beatles, John Lennon, a spus că trupa era „mai populară decât Iisus”, mulți au crezut că britanicii vor fi pedepsiți de divinitate. Gluma nu a fost apreciată de mulți creștini, iar protestele au izbucnit în curând împotriva grupului britanic.
Postul de radio KLUE din Longview, Texas, a găzduit un foc unde au fost arse înregistrările trupei. S-au prezentat cel puțin 1.000 de persoane din zonă, iar alte mii care au mers cu mașina pentru a urmări focul. A adus postului multă publicitate și notorietate având în vedere ceea ce s-a întâmplat a doua zi: a fost lovit de fulgere. Fulgerul a oprit emisia postului, a distrus echipamentul și l-a lovit pe directorul de știri al postului, Phil Ransom.
Cerul nopții din Delta Catatumbo, Venezuela, nu este atât de întunecat pe cât te-ai putea aștepta. Pe măsură ce Soarele apune, se formează o furtună care poate produce 280 de fulgere pe oră. Acest fenomen are loc în jur de 260 de nopți pe an și a fost numit „furtuna veșnică”.
Nu se cunoaște cauza exactă a furtunii neobișnuit de previzibile. Totul, de la uraniul din roca înconjurătoare, la cantitatea de metan eliberată de mlaștinile din zonă, a fost sugerat ca o cauză a furtunii. Studiile recente au arătat că vânturile din zonă sunt cheia formării furtunii.
Fulgerele și tunetele sunt de obicei asociate cu ploaia, dar acestea nu sunt singurele momente în care se pot produce. Zăpada face ca tunetul să fie și mai surprinzător. Deși fulgerul este un eveniment relativ rar, este mai frecvent în apropierea Marilor Lacuri din America de Nord. Acesta se formează atunci când aerul cald de lângă pământ începe să urce. Pe măsură ce aerul cald se întâlnește cu aerul înghețat în atmosferă, creează o sarcină electrică, iar pe măsură ce zăpada cade se creează condițiile ideale pentru apariția fulgerelor.
Fulgerul adesea lovește avioanele. Potrivit Administrației Aviației Federale a SUA, fiecare aeronavă este lovită în medie o dată pe an. Adesea, acest lucru trece complet neobservat, chiar și de cei de la bord, deoarece învelișul metalic al avionului conduce fulgerul. În ajunul Crăciunului din 1971, un avion nu a fost atât de norocos.
Juliane Koepcke se afla într-un avion deasupra Amazonului, când acesta a intrat într-un nor de furtună. Loviți de turbulențe și cu fulgere în jurul lor, pasagerii erau îngroziți. După ce a fost lovit de fulger, avionul a intrat în cădere liberă. Juliane a căzut prin aer, legată de scaun, aproximativ 3,2 kilometri. În mod surprinzător, s-a ales doar o claviculă ruptă și alte câteva răni. Juliane a fost singura supraviețuitoare a accidentului și a fost găsită de localnici la 11 zile după ce avionul său a fost lovit de fulgere.
Statuile lui Iisus pot fi găsite în majoritatea bisericilor, dar cea din fața bisericii din Solid Rock, din Ohio, ieșea din comun și asta deoarece avea aproximativ 19 metri în înălțime. În 2010, statuia, numită oficial Regele Regilor, a fost lovită de fulgere. Structura nu era atât de solidă pe cât ar fi putut arăta, realizată din fibră de sticlă și plastic peste un cadru metalic, statuia a luat foc când a fost lovită.
Fulgerele globulare nu seamănă deloc cu fulgerele cu care suntem obișnuiți. De-a lungul secolelor, s-au raportat numeroase bile luminoase de gaz care formau pe cer și pătrundeau ocazional în casele oamenilor. Adesea, acestea se formau după un fulger obișnuit.
În timp ce fulgerul durează o secundă, fulgerul globular poate dura câteva secunde, chiar minute. De asemenea, poate parcurge o distanță mare. Chiar și persoanele aflate în interiorul unei case nu sunt în siguranță. Relatările indică faptul că aceste fulgere călătoresc și prin ferestrele închise.
În anii 1780, la Paris, erau la modă articolele care asigurau protecție portabilă împotriva trăsnetului. Se spunea că oamenii își puneau paratrăsnetele în pălării și în umbrele, pentru a fi în siguranță în cazul în care fulgerul ar fi avut vreodată șansa să-i lovească.
În 1978, a fost depusă o cerere de brevet pe un paratrăsnet portabil. În esență, un stâlp metalic lung, înconjurat de un izolator, paratrăsnetul a fost conceput pentru a atrage fulgerul de la o persoană și pentru a-l direcționa în siguranță către pământ.
Cum ne putem feri de fulger. Salvamontiștii spun ce ar trebui să facem atunci când ne prinde furtuna
Momentul în care o maşină este lovită de două ori, în doar câteva secunde, de fulger
Deşi a fost lovită de un fulger, racheta Soyuz a plasat cu succes sateliţii pe orbită – VIDEO