Guvernul francez alocă 100 de milioane de euro pentru producţia de proteine din plante
Guvernul francez intenţionează să aloce 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea producţiei de proteine vegetale în ţară. Cu toate acestea, decizia se bazează mai degrabă pe preocupări comerciale decât legate de mediu, scrie Euractiv.
Preşedintele francez Emmanuel Macron vehiculează de mult ideea dezvoltării producţiei de proteine vegetale în ţara sa, unul dintre cei mai mari producători agricoli din UE. Iar acum o strategie de reducere a importurilor franceze de proteine vegetale a prins în cele din urmă contur, cu 100 de milioane de euro din planul de recuperare economică fiind alocate producţiei de proteine din plante.
Fermierii folosesc multe proteine vegetale pentru a-şi hrăni animalele
Această sumă ar trebui să facă posibilă „consolidarea suveranităţii noastre alimentare“ prin „reducerea rapidă a importului de proteine destinate creşterii animalelor“, se arată într-un comunicat de presă al guvernului.
Rapiţa, soia, floarea-soarelui, fasolea, leguminoasele: fermierii folosesc multe proteine vegetale pentru a-şi hrăni animalele şi a-şi asigura o producţie bună de carne.
Una dintre ţările europene care produc cele mai multe seminţe oleaginoase
UE importă aproape 17 milioane de tone de proteină brută în fiecare an, potrivit raportului Comisiei Europene din 2018 privind dezvoltarea proteinelor vegetale în UE, potrivit Mediafax.
Dintre aceste importuri, 13 milioane sunt pe bază de soia, al cărei conţinut bogat de proteine o face un furaj esenţial pentru fermele de porci, bovine şi păsări.
Deşi Franţa este una dintre ţările europene care produc cele mai multe seminţe oleaginoase – în special rapiţă şi floarea soarelui – independenţa sa este departe de a fi asigurată.