Teoriile conspirației apar atunci când publicul nu are încredere în explicațiile oficiale.
De-a lungul istoriei, omenirea a trecut printr-o multitudine de dezastre, unele dintre acestea au apărut în mod natural, iar altele au fost provocate chiar de către oameni. Aceste evenimente dau naștere unor drame cumplite și, uneori, și unor teorii ale conspirației. Astfel de teorii apar atunci când publicul sau mai bine zis anumite grupuri resping versiunile oficiale, cele oferite de către autorități sau de către experți și oferă explicații „alternative”. Listverse a creat o listă cu zece astfel de teorii.
În 6 și 9 august 1945, SUA a aruncat două bombe nucleare peste Hiroshima și Nagasaki. Peste 220.000 de oameni au murit în urma bombardamentelor, majoritatea fiind civili. La 15 august 1945, împăratul Hirohito a anunțat predarea țării în lumina puterii extrem de distructive a armelor nucleare. Anunțul radio pe care acesta l-a făcut a marcat sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial.
În 2005, doi istorici au venit cu o teorie controversată care a afirmat că bombardamentele devastatoare au avut loc pentru a provoca URSS și nu pentru a încheia Al Doilea Război Mondial. Au continuat spunând că președintele SUA de atunci, Harry Truman, a vrut să atragă atenția Uniunii Sovietică și, ca atare, a fost vinovat de o crimă împotriva umanității.
Peter Kuznick și Mark Selden au susținut, de asemenea, că un alt motiv al lui Truman a fost acela de a limita expansiunea sovietică în Asia. Kuznic a fost, de asemenea, convins că Japonia s-a predat din cauza unei invazii sovietice după bombardament și nu a bombelor în sine.
Un cutremur puternic de 9,0 grade pe scara Richter a devastat insula principală a Japoniei, Honshu în data de 11 martie 2011, ducând la apariția unor valuri care au atins o înălțime de peste 10 metri. Tsunami-ul a dus la explozii nucleare la centrala electrică din Fukushima, aflată lângă coastă.
În 2012, Jim Stone, care susținea că este analist de securitate, a declarat că întregul dezastru de la Fukushima este un act de război instigat de guvernul israelian. Teoria sa spune că cutremurul din Japonia a fost de fapt o explozie nucleară ordonată de Israel în încercarea de a opri Japonia din eforturile de a „îmbogăți uraniu pentru Iran”.
O germană torpila a scufundat vasul britanic Lusitania în 1915. Atacul a ucis 1.195 de oameni și evenimentele care au rezultat în urma acestei tragedii au dus în cele din urmă la intrarea SUA în Primul Război Mondial.
Unele teorii ale conspirației spun că Lusitania și-a ascuns numele și a fost dirijată în mod deliberat spre submarinele germane. Această teorie îl implică, de asemenea, și pe Winston Churchill și explică numărul mare de victime prin scăderea prețului biletelor de către compania care deținea vasul.
Malaysia Airlines încă se afla în colaps din cauza pierderii zborului MH370 când dezastrul a lovit din nou pe 17 iulie 2014. Zborul MH17, un zbor de pasageri de la Amsterdam la Kuala Lumpur, pe o rută care zbura peste estul Ucrainei când a fost doborât. Toți cei 283 de pasager au fost uciși.
Ancheta care a urmat a arătat că avionul a fost lovit de o rachetă rusă Buk, provocând prăbușirea acestuia. De asemenea, s-a constatat că dovezile indicau că racheta fusese lansată dintr-o zonă controlată de separatiști. În iunie 2019, patru bărbați au fost acuzați de asasinarea pasagerilor și a echipajului.
Tot în 2019, Thierry Baudet, a declarat că el crede că Ucraina ar fi fost în spatele atacului. El a pus sub semnul întrebării independența echipei comune de anchetă și a argumentat că este de competența judecătorului să decidă cine este responsabil, în loc de liderii politici care încearcă să dea vina pe Rusia.
Teoriile conspirației anterioare susțineau chiar că Ucraina a doborât avionul, crezând că este avionul prezidențial al lui Vladimir Putin, în timp ce încă un zvon a spus că, la fel ca în cazul multor tragedii, că Illuminati au orchestrat incidentul din cauza obsesiei lor pentru numărul 7. Prin urmare, s-au asigurat că un Boeing 777 cu numărul MH17 a fost doborât în a 7-a lună a anului 2014
Pe 26 decembrie 2004, placa birmanică și placa indiană au suferit o ruptură, rezultând astfel cutremurul Sumatra-Andaman. Acest cutremur submarin a avut o magnitudinea de 9,1—9,3 pe scara Richter. Astfel, au rezultat valuri de tsunami de până la 30 de metri, care au omorât peste 227.000 de persoane în 14 țări. Replicile de la cutremurul inițial au durat aproape 4 luni. Cea mai îndepărtată victimă înregistrată a fost în Rooi-Els, lângă Cape Town, în Africa de Sud.
La doar câteva zile după dezastru, conspiraționiștii au început să își împărtășeacă propriile suspiciuni. Au pus întrebări legate de prezența navelor de război americane în zonă și de ce tsunami-ul s-a întâmplat exact la un an după un cutremur masiv în Iran în 2003.
Alte teorii au explicat tsunami-ul ca o încercare de a corecta rotația Pământului sau ca rezultat al unei bombe nucleare rămasă din Al Doilea Război Mondial.
În 1917, o navă de muniții a explodat în portul Halifax din Nova Scoția, ucigând aproape 2.000 de oameni și rănind în jur de 9.000. Explozia a distrus mai mult de 1 kilometru pătrat din orașul Halifax. Explozia a avut loc după ce Imo, un vas cu aburi norvegian, a ieșit din port și s-a ciocnit cu vaporul francez, Mont-Blanc. Mont-Blanc a fost încărcat cu 2925 de tone de explozivi și a explodat după ce a luat foc în timpul coliziunii.
Teoriile conspirației au crescut odată cu trecerea timpului, iar zvonurile despre spioni germani care au fost implicați în dezastru au ajuns în scurt timp la public. Explozia a fost văzută brusc ca o declarație de război, ceea ce a dus la atacarea germanilor pe străzile din Halifax.
Tornada Moore din 2013 a fost un monstru care a eliberat mai multă energie decât bomba atomică Hiroshima. Meteorologii au folosit măsurători în timp real în cele aproape 40 de minute în care tornada a făcut ravagii și au estimat că energia eliberată a fost de până la 600 de ori mai mare decât cea a bombei care a distrus orașul japonez.
În curând au început să circule zvonuri, alimentate de Alex Jones de la InfoWars, care spunea că guvernul american se află în spatele „atacurilor meteorologice”. Jones a vrut să-și avertizeze publicul că guvernul are capacitatea de a „crea și controla grupuri de tornade”.
În 15 aprilie 2013, în timp ce maratonul anual de la Boston se desfășura, două bombe artizanale s-au declanșat în apropierea liniei de sosire a cursei. Trei persoane au fost ucise, sute au fost rănite, iar alte 17 și-au pierdut membre. FBI-ului i-a trebuit doar trei zile să lanseze imagini cu doi suspecți pe care i-au identificat la scurt timp după aceea. Frații Dzhokhar Tsarnaev și Tamerlan Tsarnaev au ajuns într-un schimb de focuri cu poliția. Tamerlan a fost împușcat și a murit la scurt timp după ce fratele său a dat peste el cu mașina o furată. Dzhokhar a fost găsit ascuns într-o barcă, împușcat și rănit de poliție și apoi arestat.
Unele zvonuri apărute atunci spun că bombardamentele au făcut parte dintr-un plan de implementare a legii marțiale în Boston și că Michelle Obama a vizitat un misterios cetățean saudit în spital după ce a fost abandonată o investigație împotriva sa. Se presupune că ancheta a fost oprită după ce ambasadorul saudit a ținut o întâlnire secretă cu Barack Obama. Acest lucru a fost interpretat în sensul că vizita celor doi a fost doar o acoperire pentru a realiza planuri secrete.
Sezonul devastator al incendiilor din Australia a ajuns în sfârșit în martie 2020, dar nu înainte ca mii de case, aproximativ un miliard de animale și zone masive de sălbăticie să fie distruse. 33 de persoane și-au pierdut viața și în timpul incendiilor. 3000 de case au fost avariate sau distruse și mii de oameni care au fost obligați să evacueze nu au avut de ales decât să caute adăpost pe plaje. Australia, în timpul incendiilor, a înregistrat cea mai gravă poluare a aerului din capitala sa, cu un indice de calitate a aerului de 23 de ori mai mare decât ceea ce este considerat „periculos”.
Acest dezastru nu a scăpat de teoreticienii conspirației și o ipoteză foarte ciudată a ieșit la iveală în ianuarie 2020. Se spune că mulți australieni sunt convinși că laserele sunt folosite pentru a porni în mod intenționat incendii de vegetație. Motivul? Introducerea unei noi rețete de trenuri, proiectul unui grup global.
Explozia care a avut loc în 4 august 2020 la Beirut a provocat 190 de morți, 6500 de răniți și aproximativ 15 miliarde de dolari în daune. Curând s-a stabilit că explozia masivă, care a putut fi auzită în Cipru a fost rezultatul azotatului de amoniu depozitat în portul Beirut.
Nu după mult timp, teoriile conspirației au început să inunde internetul. Unii susțin că nu a fost o explozie obișnuită și că o dronă americană a fost implicată. Alții sunt convinși că explozia a fost cauzată de un atac cu rachete, ca parte a unui complot pentru a aduce Libanul în pragul unui război civil.
O altă teorie susține că avioanele de luptă israeliene au provocat dezastrul. Postările virale de pe rețelele de socializare susțineau că o bombă nucleară a fost detonată deoarece se poate observa un nor asemănător ciupercilor vizibile pe unele imagini din arhivele militare.
Imaginile din satelit prezintă dimensiunile incendiilor care au afectat Australia
De ce a folosit SUA o a doua bombă atomică împotriva Japoniei?
Guvernul japonez ia în considerare deversarea apei contaminate de la centrala Fukushima în ocean