Deși Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că răspândirea coronavirusului prin alimentele congelate și ambalajele de alimente este „extrem de improbabilă”, un studiu recent al cercetătorilor chinezi susține că ar fi găsit dovezi care indică opusul.
Oamenii de știință de la Guangdong Academy of Agricultural Sciences și South China Agricultural University au descoperit că virusul poate supraviețui până la opt zile pe alimente și ambalaje depozitate la o temperatură de 3,8 grade Celsius. Peștii sunt de obicei transportați la această temperatură, astfel că ar putea explica de ce unele cazuri de infecție au fost asociate cu somonul.
Având în vedere că virusul contaminează peștele mai mult de o săptămână, aceasta ar putea fi cu ușurință sursa de răspândire internațională din cauza importului și exportului de somon și alte tipuri de pești, potrivit oamenilor de știință.
Studiul mai indică și că peștele este de obicei depozitat și transportat la temperaturi mai scăzute decât legumele și fructele. Virusul rămâne atașat de piele pe măsură ce peștele ajunge în piețe și coșuri de cumpărături.
Unul dintre primele cazuri de coronavirus asociate cu peștele congelat a avut loc la mijlocul lunii iunie, după ce urmele patogenului au fost descoperite pe tocătoare folosite pentru somonul de import, în Beijing. Un tânăr care curăța fructe de mare congelate a fost confirmat cu SARS-CoV-2 în aceeași zonă.
După mai multe anchete, aproape 150 de cazuri pozitive de COVID-19 au fost asociate cu piața Xinfadi, cea mai mare piață din Beijing. De asemenea, și alte tocătoare, care nu au fost folosite pentru somonul de import, au fost infectate cu noul coronavirus.
La acea vreme, Centrul pentru Controlul Bolilor din China nu a găsit dovezi care să ateste că somonul poate găzdui patogenul. „Toată dovezile de până acum sugerează că astfel de receptori există doar la mamifere, nu și pești”, spunea atunci virologul Cheng Gong, potrivit Science Times.
Din luna iunie, autoritățile chineze au investigat și alte ambalaje, recipiente, dar și carne de import. Agenția Vamală a anunțat recent că șase din cele câteva sute de mii de mostre au testat pozitiv pentru patogenii SARS-CoV-2.
Totodată, virusul a fost găsit recent pe aripioare de pui congelate care au ajuns în Brazilia din China. O mostră de suprafață a indicat prezența patogenului după scanarea mai multor alimente congelate.
Alimentele congelate ar fi cauzat focarele recente de coronavirus din China, Vietnam și alte țări
Experții propun un mod controversat de administrare a vaccinului împotriva COVID-19
Cine va fi prima țară care va beneficia de un vaccin anti COVID-19