Factorii de mediu, precum poluarea aerului şi valurile de căldură exacerbate de schimbările climatice, contribuie la aproximativ 13% din totalul deceselor din Europa, a anunțat Agenţia Europeană de Mediu (AEM).
Un total de 630.000 de decese în cele 27 de ţări ale Uniunii Europene plus Marea Britanie au fost atribuite unor factori de mediu în 2012, ultimul an pentru care sunt disponibile date, a anunțat agenția într-un raport.
Poluarea aerului este cel mai mare risc pentru sănătate în Europa, contribuind la peste 400.000 de decese premature în fiecare an. Expunerea prelungită la poluanţi poate provoca diabet, boli pulmonare şi cancer, iar dovezile timpurii sugerează că poluarea aerului poate fi legată de rate mai mari de deces în rândul pacienţilor cu COVID-19.
Nivelurile de poluare ale Europei au scăzut pe fondul carantinei impuse în timpul pandemiei de coronavirus, dar scăderea este de aşteptat să fie temporară, iar majoritatea ţărilor din UE nu îşi vor îndeplini obiectivele de reducere a poluanţilor atmosferici în următorul deceniu.
Agenția Europeană de Mediu a anunțat că pandemia de coronavirus a evidenţiat legătura dintre mediu şi sănătatea umană, demonstrând riscul crescut de transmitere a bolilor de la animale la oameni ca urmare a degradării mediului.
„COVID-19 a fost un alt apel de trezire, care ne-a făcut extrem de conştienţi de relaţia dintre ecosistemele noastre şi sănătatea noastră”, a declarat şeful UE pentru sănătate Stella Kyriakides.
Comisia Europeană a propus măsuri pentru a face agricultura mai sustenabilă.