Profesorii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași lucrează la crearea unui nou soi de roşii româneşti. Acestea sunt mult mai gustoase, dar sunt mai sensibile şi au o productivitate mai mică în comparație cu roșiile existente pe piață.
Cercetătorii ieșeni speră să-i convingă pe români că soiul creat de ei este mai bun decât cele existente pe piață. Marele avantaj este gustul „ca pe vremea bunicii”. Dezavantajele sunt productivitatea mai mică și sensibilitatea în fața bolilor.
„La un soi românesc producţia poate să ajungă la 80 de tone, la un hibrid poate să ajungă chiar şi la 150, 200 de tone. Producţia e cel puţin dublă la hibrid, la hectar”, spune Gabriel Teliban, asistent în disciplina legumicultură la USAMV Iaşi.
Noile soiuri sunt obținute prin polenizare.
„Putem obţine şi cultivări noi, soiuri care se obţin prin polenizare liberă. Nu e nevoie să apelăm la hibridare. Dezavantaj e că sunt mai sensibile la atacul de agenţi patogeni şi dăunători, comparativ cu hibrizii”, explică și Vasile Stoleru, prorectorul USAMV Iaşi, citat de Mediafax.
Roșiile la care lucrează cercetătorii ieșeni mai au de așteptat până să ajungă pe tarabe. Înainte să fie comercializat, noul soi trebuie să fie omologat, proces care va mai ține încă patru ani. Până atunci, fructele şi plantele trebuie să aibă aceeaşi formă, să se distingă clar de alte soiuri şi să fie stabile de la un an la altul.