Liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupul Novichok, a declarat miercuri guvernul german.
Într-o declarație, purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Siebert a declarat că „Aleksei Navalnîi a fost victima unui atac cu un agent chimic nervos în Rusia”.
„Guvernul federal condamnă puternic acest atac. Sperăm pentru o recuperare completă a lui Aleksei Navalnîi”, a adăugat oficialul.
Navalnîi este tratat la un spital din Berlin.
În 2018, fostul spion rus Serghei Skripal a fost ținta unui atac cu agentul neurotoxic Novichok în orașul Salisbury.
Alexei Navalny, în vârstă de 44 de ani, a început să se simtă rău în timpul unui zbor din Siberia spre Moscova, în ultima decadă a lunii august, scrie Mediafax.
Precum alţi agenţi care afectează sistemul nervos, Novichok (care în rusă înseamnă „nou-venit”) cauzează o varietate de simptome. Victimelor li se micşorează pupilele, apar probleme digestive, salivare în exces, lăcrimare, spasme musculare şi inima încetează să mai bată.
Substanţa poate apărea sub forma unei pudre extrem de fine şi este realizată din două componente netoxice, care amestecate dau substanţa activă. Dacă Novichok este inhalat, simptomele apar în 30 de secunde sau în maxim 2 minute.
Mai mult decât atât, o cantitate mică de otravă poate provoca multe daune, fiind de opt ori mai puternic decât agentul VX. Pentru că este nevoie atât de puţin, substanţa poate fi depistată cu dificultate în organismul uman.
Dacă o persoană este expusă la otrava Novichok, ar trebui pusă imediat la aparate medicale de susţinere a vieţii şi decontaminată – adică hainele ar trebui imediat înlăturate, iar pielea spălată cu apă şi săpun. Există de asemenea o serie de antidoturi precum diazepam, atropină sau pralidoximă.