Motivul pentru care SUA nu se alătură coaliţiei internaţionale pentru găsirea şi distribuirea unui vaccin împotriva COVID-19
SUA au anunţat că nu se vor alătura coaliţiei internaţionale pentru a găsi şi distribui un vaccin anti-Covid în întreaga lume. Măsura a fost luată din cauza asocierii coaliţiei cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a fost criticată în numeroase rânduri de Administraţia Trump.
Covax, coaliția internațională în care a cărei conducere este și Organizaţia Mondială a Sănătăţii, îşi propune să achiziţioneze două miliarde de doze de potenţiale vaccinuri anti-Covid de la mai mulţi producători până la sfârşitul anului 2021 şi să le distribuie în întreaga lume.
OMS a anunţat săptămâna trecută că Covax intenţionează să colaboreze cu producătorii de vaccinuri pentru a oferi ţărilor din întreaga lume acces echitabil la vaccinuri sigure şi eficiente, odată ce acestea sunt autorizate şi aprobate. OMS a anunţat că 172 de ţări sunt implicate în discuţii pentru o potenţială participare în program.
400 de milioane de euro pentru a învinge pandemia
Luni, Comisia Europeană a confirmat că va contribui cu 400 de milioane de euro la iniţiativă, iar OMS a declarat că şi Germania s-a alăturat proiectului.
„Statele Unite vor continua angajamentele cu partenerii noştri internaţionali pentru a ne asigura că vom învinge acest virus, dar nu vom fi constrânşi de organizaţii multilaterale influenţate de corupţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi de China”, a declarat Judd Deere, un purtător de cuvânt al Casei Albe.
„Pentru ca lumea să se recupereze mai repede, trebuie să se refacă împreună”
Potrivit Washington Post, secretarul pentru sănătate şi servicii umane, Alex Azar, a avut „interesul de a explora un anumit rol al SUA în Covax, dar a întâmpinat rezistenţă din unele părţi ale Administraţiei”.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat împotriva „naţionalismului vaccinurilor”. „Pentru ca lumea să se recupereze mai repede, trebuie să se refacă împreună, pentru că este o lume globalizată: economiile sunt împletite”, a afirmat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Mediafax.
„Accesul egal la un vaccin împotriva COVID-19 este cheia pentru a învinge virusul şi a deschide calea pentru recuperarea post pandemie”, a spus Stefan Löfven, prim-ministrul Suediei.