Patformă cu informații despre începerea școlii în contextul epidemiei

02 09. 2020, 12:00
Reguli și recomandări pe care elevii trebuie să le aibă în vedere odată cu începerea anului școlar.

Ministerul Educației și Cercetării a lansat un portal de informare dedicat celor interesați de modul în care se va desfășura activitatea în anul școlar 2020-201 în contextul epidemiei.

„Așa cum am promis, în această perioadă am elaborat ghidurile metodologice, ghiduri pentru organizarea și desfășurarea activităților în cadrul unităților de învățământ. Aceste materiale au fost concepute pentru fiecare nivel de învățământ, prin raportare la particularitățile acestora. Astfel, Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziție ghiduri pentru: educație timpurie, învățământ preșcolar, învățământ primar, gimnazial și liceal, dar și pentru învățământ vocațional, profesional și tehnic și, nu în ultimul rând, pentru învățământul special. Toate aceste materiale-suport sunt publicate pe educatiacontinua.edu.ro”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării.

Portalul asigură accesul direct la informații pentru cei care sunt implicați în sistemul național de învățământ: elevi, studenți, părinți, cadre didactice, precum și pentru alte categorii de public.

Platforma va cuprinde toate documentele emise de Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății pe această temă: norme, ghiduri, regulamente, metodologii, dar și alte documente din același spectru tematic, grupate pe arii de interes, respectiv cicluri de învățământ.

Tătaru, despre școală: Nu va mai fi declarația pe proprie răspundere, ci triaj observațional

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, marți, că părinții nu vor mai fi obligați să dea declarație pe proprie răspundere înainte de a-și trimite copiii la școală și că aceasta va fi înlocuită de un triaj observațional.

„Nu va mai fi acea declarație pe proprie răspundere, va fi triaj observațional. Când e cazul va urma triaj epidemiologic, efectuat de personal medical calificat. Dacă un copil e suspect, e cantonat până la o evaluare medicală. Fiecare copil va fi însoțit, și orice decizie va fi luată cu acordul părinților. Copiii de la grădiniță, pâna la 5 ani, nu vor purta mască. Regulile impuse le vom respecta în funcție de fiecare scenariu în parte. Credem că majoritatea școlilor pot opera în scenariul 1, dar rămane la latitudinea școlilor”, a declarat, marți, Nelu Tătaru, potrivit Mediafax.

Acesta a precizat că decizia privind scenariile ce vor fi aplicate va fi lăsată la latitudinea școlilor. Ministrul Sănătății a precizat că INPS va prezenta o evaluare a situației pentru fiecare localitate.

„Pe 7 septembrie va fi dată această evaluare, pe 10 consiliile de administrație ale unităților școlare vor prezenta DSP-urilor scenarii la care s-au hotărât cum să înceapă anul școlar. Evaluarea în teritoriu se face de DSP-uri și ISP-uri. ‘Libertatea’ acordată unităților de învățământ este acea descentralizare. Este esențială distanțarea sau separatoare între elevi, pentru primul scenariu”, a mai spus Nelu Tătaru.