În premieră, SpaceX a făcut prima lansare polară, după jumătate de secol. Procedura este una periculoasă

02 09. 2020, 05:00

Miliardarul Elon Musk a reușit o nouă premieră. După mai bine de 50 de ani, a trimis în spațiu prima rachetă de la baza Cape Canaveral din Florida, utilizând „lansarea polară”, ceea ce presupune trimiterea obiectului zburător peste polii pământului.

Această procedură nu a mai fost utilizată de peste jumătate de secol deoarece este considerată periculoasă, rachetele zburând peste zone locuite.

Lansarea trebuia să aibă loc în California, dar autoritățile au modificat locul deoarece statul american se confruntă cu mari incendii de vegetație. SpaceX, compania lui Musk, a primit o derogare de la autorități și a putut să lanseze racheta Falcon 9 din Florida.

Racheta a fost dotată cu un dispozitiv de autodistrugere

Pentru siguranță, racheta a fost dotată cu un dispozitiv de autodistrugere în cazul apariției unei defecţiuni. În urma lansării, Elon Musk a dus pe orbita pământului un satelit argentinian.

A doua lansare SpaceX din Florida a fost amânată din cauza vremii nefavorabile. Este vorba de trimiterea unei noi tranșe de sateliți ai rețelei Starlink care furnizează internet din spațiu. Lansarea urmează să aibă loc joi, 3 septembrie.

Compania a lansat deja 600 de sateliți Starlink în orbita joasă a Pământului, dar are aprobare pentru o rețea de 12.000. Aceștia sunt parte dintr-un proiect de a realiza o constelație de sateliți care are drept scop să ofere acces la internet de mare viteză prin satelit, potrivit 9News.

De asemenea, reprezentanții SpaceX au anunţat intrarea în producţie a propulsorului Starship, care va duce oameni pe Lună şi pe Marte. Testarea propulsorului a avut loc luna trecută, când modulul a decolat şi a aterizat cu succes la baza companiei din Texas.

Vă recomandăm să citiți și:

SpaceX va furniza rachete pentru lansările Pentagonului

Misiunea istorică a NASA și SpaceX s-a încheiat cu succes. Crew Dragon a readus cu bine astronauții pe Terra

Programul de ”ridesharing spațial” al SpaceX prinde avânt

Cât de repede merge netul de la constelația Starlink?