Home » D:News » Fenomene naturale de proporții care au afectat recent Terra

Fenomene naturale de proporții care au afectat recent Terra

Publicat: 10.09.2020

Natura poate să treacă printr-o serie de schimbări radicale cu o viteză uimitoare.

Paneta noastră este un ecosistem extrem de complex, iar diferitele schimbări care au loc în anumite păți ale lumii pot cu siguranță să aibă efecte semnificative asupra unor zone îndepărtate. Unele dintre aceste fenomene au loc gradual, de-a lungul anilor, deceniilor sau chiar al secolelor. Cu toate aceste, în unele cazuri, acestea pot avea loc aproape peste noapte și pot avea dimensiuni extreme și atrag, cu siguranță, atenția oamenilor de știință și a mass media. Listverse a creat o listă cu zece astfel de fenomene care au loc pe scară largă.

10. Un lac din India a devenit roz peste noapte

Lacul Lonar din India seamănă cu majoritatea celorlalte lacuri. Dar Lonar, care a fost creat de impactul unui meteorit în urmă cu 50.000 de ani, a trecut recent printr-un fenomen inedit. În iunie 2020, apa  obișnuită a lacului a căpătat culoaarea roz.

Teoria principală sugerează că mai mulți factori au fost implicați în acest fenomen. Astfel, o scădere a nivelului apei a făcut lacul mai sărat și zilele au fost, de asemenea, fierbinți. Acest amestec de sare și căldură a creat condițiile necesare unei creșteri exponențiale a populației de alge. Aceste alge au o culoare roșie, dar, atunci când se formează pe suprafața unui lac îi dau o culoare roz.

9. O cascadă a curs invers

Recent au existat o serie de rapoarte din Australia care sugerau faptul că unele cascade au început să curgă invers. Aceste informații au atras atenția presei, reporterii au descoperit faptul că există o fărămă de adevăr. Mai exact, imaginile arată cum picăturile de apă de la suprafața apei sunt luate de către rafalele de vânt.

Cu câteva zile înainte ca cascadele să se comporte neobișnuit, Sydney și zonele înconjurătoare au experimentat condiții de furtună. Vânturile au fost suficient de puternice pentru duce la  inundații și la emiterea unor ordine de evacuare pentru multe familii. Viteza rafalelor de vânt a ajuns la aproximativ 70 km/h, îndeajuns să ducă la acest fenomen.

8. Emisiile Mării Roșii

Datorită Canalului Suez, Marea Roșie este una dintre cele mai utilizate căi de navigație din lume. Aerul este extrem de poluat și primii suspecți sunt destul de evidenți. Într-adevăr, transportul industrial și utilizarea intensă a combustibililor fosili în zonă au afectat calitatea aerului. Din păcate, Marea Roșie pare a contribui și ea la acest fenomen.

În 2017, când cercetătorii au măsurat diferite nivelurile a diferitelor gaze în regiune, cifrele erau confuze. Chiar și atunci când au luat în considerare poluarea brută cauzată de oameni, partea de nord a Mării Roșii avea emisii de 40 de ori mai mari de etan și propan. Singura explicație a fost că ambele gaze cu efect de seră sunt eliberate în mod natural din rezervoarele de sub mare. Bulele de la suprafața Mării Roșii reprezintă în aceste condiții o sursă importantă și naturală de gaze cu efecte de seră.

7. Norii de praf saharian

În fiecare an, un nor de nisip părăsește deșertul Sahara din Africa și se îndreaptă spre  Oceanul Atlantic. Termenul tehnic pentru acest fenomen este Stratul de Aer Saharian (SAL). Dar, în 2020, norul a fost atât de mare încât oamenii de știință au numit norul din acest an „Godzilla”.

Norul de praf din acest an este cel mai mare din ultimii 20 de ani. Din anumite motive, norul a cărat cu până la 70 la sută mai mult nisip și, în ciuda dimensiunilor și greutății sale, a reușit să călătorească pe o distanță mai mare decât alți nori din Sahara. De obicei, norii se confruntă cu alte mase de aer în Oceanul Atlantic. Godzilla a traversat 8.000 de kilometri și a ajuns în Statele Unite

6. Cel mai lung fulger

În urmă cu doi ani, oamenii de știință au descoperit un fulger care a bătut toate recordurile anterioare. Acest fulger a început în Atlantic, s-a deplasat deasupra Braziliei și a ajuns chiar și în Argentina, acoperind o distanță de peste 700 de kilometri.

Precedentul record a fost stabilit în statul Oklahoma în 2007 și a măsurat 320 de kilometri în lungime. Interesant este că niciunul dintre aceste două fulgere nu deține și recordul pentru cea mai lungă durată. Acest record a fost stabilit în nordul Argentinei în anul 2019, iar fulgerul a rămas vizibil timp de 17 secunde.

5. Râurile care înconjoară coastele australiene

Continentul australian pare a fi înconjurat de o rețea de râuri subacvatice care acoperă peste 10.000 de kilometri de coastă. Deși fenomenul nu este necunoscut, scara este fără precedent. Cercetătorii explică faptul că acest fenomen este unul dintre cele mai semnificative descoperiri din oceanografie.

Râurile subacvatice pot exista datorită diferențelor de densitate între apa râurilor de pe uscat și cea a oceanului. Aparent, schimbarea anotimpurilor joacă un rol important, râurile fiind astfel mai slabe vara, iar în timpul iernii, acestea devin mai dense și se scufundă pe fundul mării, unde curg mai puternic.

4. Pluta din materiale vulcanice

În 2019, Vulcanul F din Oceanul Pacific a produs atât de mult piatră ponce, încât rocile plutitoare au format o plută de mărimea a 20.000 de terenuri de fotbal. Timp de aproape un an, pluta s-a deplasat peste ocean până în Australia. Până în 2020, trilioane de pietre au început să eșueze de-a lungul a 1.300 de kilometri de coastă, din Queensland până în New South Wales.

3. Anomalia din câmpul magnetic al Terrei

Pământul are un câmp magnetic care protejează atmosfera planetei și tehnologia de particulele solare. Dar această bulă de protecție are un punct slab. Numit SAA (Anomalia Atlanticului de Sud), acesta este singurul loc în care particulele solare pot pătrunde în atmosferă și pot produce daune semnificative organismelor și echipamentelor electronice.

SAA acoperă o zonă extinsă deasupra Americii de Sud și Atlanticul de Sud. Orice stație spațială sau echipament care trece prin această regiune riscă ștergerea datelor sau deteriorarea hardware-ului. Din acest motiv, NASA oprește adesea sateliții care călătoresc prin SAA până când se află într-o zonă sigură.

2. Cascada de foc din parcul natural Yosemite

În anumiți ani, în luna februarie, are loc un fenomen spectaculos în Parcul Național Yosemite. Acolo există o cascadă înaltă, numită Horsetail Fall. De cele mai multe ori, seamănă cu alte cascade, dar pentru câteva săptămâni la începutul anului, transformarea acesteia este atât de remarcabilă, încât atrage mii de turiști.

Unii numesc evenimentul o „cascadă de foc” și este ușor de văzut de ce. Apa pare să fi dispărut în mod misterios, în locul său, lava se revarsă peste stâncă, strălucind din cauza căldurii, aburului și al focului. Această iluzie optică durează aproximativ 10 minute și este cauzată de poziția soarelui care apune. Odată ce soarele depășește un anumit punct, cascada revine la normal.

1. Cutremurul bumerang

Un studiu din 2020 a descoperit cutremurul ciudat atunci când cercetătorii au analizat datele unor sismometre subacvatice. Însă modul în care un anumit cutremur s-a propagat nu a fost normal. Întrucât s-a născut dintr-o zona de fractură de lângă ecuator, ar fi trebuit să fie un cutremur obișnuit. În schimb, datele indică faptul că unda de șoc s-a întors.

A fost un cutremur major cu magnitudinea de 7,1 pe scara Richter. În plus, odată ce s-a întors, viteza sa a crescut. Cutremurele s-a repezit spre punctul de origine, cu viteze de până la șase kilometri pe secundă.

Citește și:

Inaccesibilele peşteri de gheaţă din Alaska: filmări spectaculoase realizate cu ajutorul unei drone (VIDEO)

Care a fost cel mai lung fulger din istoria omenirii. S-a întins pe sute de kilometri și a fost văzut în mai multe țări

O impresionantă cădere de apă s-a transformat într-o strălucitoare CASCADĂ de FOC. FOTO+VIDEO

Geologii confirmă producerea unui cutremur bizar pe fundul Oceanului Atlantic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Apa minerală carbogazoasă poate ajuta la slăbit, susțin cercetătorii din Japonia
Apa minerală carbogazoasă poate ajuta la slăbit, susțin cercetătorii din Japonia
Cea mai nouă metodă prin care autoritățile vor să încurajeze renunțarea la fumat
Cea mai nouă metodă prin care autoritățile vor să încurajeze renunțarea la fumat
Arheologii au scos la lumină noi indicii despre Templul Mortuar al Reginei Hatșepsut
Arheologii au scos la lumină noi indicii despre Templul Mortuar al Reginei Hatșepsut
Astronomii au descoperit sute de găuri negre „ascunse” în Univers. Câte alte miliarde ar mai putea exista?
Astronomii au descoperit sute de găuri negre „ascunse” în Univers. Câte alte miliarde ar mai putea exista?
Vești proaste pentru călătoriile interstelare! Navele spațiale ar putea pierde contactul cu Pământul
Vești proaste pentru călătoriile interstelare! Navele spațiale ar putea pierde contactul cu Pământul
Mega-evenimentul care ar fi reumplut Marea Mediterană în urmă cu 5 milioane de ani
Mega-evenimentul care ar fi reumplut Marea Mediterană în urmă cu 5 milioane de ani
Cele mai frecvente greșeli în timpul examenelor de matematică și cum să le eviți (P)
Cele mai frecvente greșeli în timpul examenelor de matematică și cum să le eviți (P)
De unde provin piesele din mozaicul lui Alexandru cel Mare? Iată ce arată cele mai noi analize!
De unde provin piesele din mozaicul lui Alexandru cel Mare? Iată ce arată cele mai noi analize!
102 ani mai târziu, Nosferatu de atunci și Nosferatu de acum
102 ani mai târziu, Nosferatu de atunci și Nosferatu de acum
Robert Eggers, regizorul filmului Nosferatu. „Cu cât încerci mai mult să te îndepărtezi de întuneric, cu atât mai mult întunericul este chiar în spatele tău”
Robert Eggers, regizorul filmului Nosferatu. „Cu cât încerci mai mult să te îndepărtezi de întuneric, cu atât mai ...
Primul chatbot din lume, ELIZA, a fost „reînviat” folosind cod vechi de 60 de ani
Primul chatbot din lume, ELIZA, a fost „reînviat” folosind cod vechi de 60 de ani
Este oficial: un sondaj global confirmă că lumea are încredere în știință!
Este oficial: un sondaj global confirmă că lumea are încredere în știință!
Test de cultură generală. Care este cel mai scump lichid din lume?
Test de cultură generală. Care este cel mai scump lichid din lume?
„Majoronul”, particula bizară care ar putea explica cele mai mari mistere ale Universului
„Majoronul”, particula bizară care ar putea explica cele mai mari mistere ale Universului
Elefanții nu au dreptul la eliberare din captivitate pentru că nu sunt oameni, a decis o instanță americană
Elefanții nu au dreptul la eliberare din captivitate pentru că nu sunt oameni, a decis o instanță americană
Amendă uriașă pentru Google în Indonezia! Cum ar fi abuzat gigantul tehnologic de poziția sa pe piață?
Amendă uriașă pentru Google în Indonezia! Cum ar fi abuzat gigantul tehnologic de poziția sa pe piață?
O pisică a avut parte de voiajul vieții sale după ce a fost uitată în cala unui avion
O pisică a avut parte de voiajul vieții sale după ce a fost uitată în cala unui avion
Unul dintre cei mai culţi domni ai Ţării Româneşti
Unul dintre cei mai culţi domni ai Ţării Româneşti