Oamenii de știință britanici au încercat să afle dacă spray-ul insecticid „Mosi-guard Natural” poate servi ca mijloc de combatere a unui nou tip de coronavirus.
S-a dovedit că dacă acesta este amestecat cu particule de virus sub formă lichidă, atunci spray-ul le distruge destul de eficient, dar dacă este folosit pe un analog sintetic al pielii umane, acesta nu ar putea distruge în totalitate particulele de virus.
Rezultatele testelor au fost publicate de Laboratorul de Cercetare și Tehnologie Aplicată Militară (DSTL – Defence Science and Technology Laboratory) şi prezentate pe scurt de Sky News. În componenţa acestui spray există substanța p-Menthane-3,8-diol, care este cunoscută mai mult sub numele de marcă citriodiol. Ea este extrasă din frunzele și ramurile de eucalipt de lămâie (Corymbia citriodora).
În aprilie anul acesta insecticidul pe bază de citriodiol a început să fie folosit de armata britanică, informează Sky News. Conform datelor militarilor, citriodiolul a fost eficient împotriva altor coronavirusuri deja cunoscute, prin urmare ar putea fi util şi împotriva SARS-CoV-2.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că, în sine, un astfel de spray nu poate proteja în totalitate împotriva noului tip de coronavirus. Totuşi, el poate fi utilizat ca o protecție suplimentară împreună cu măștile și alte modalități dovedite, precum spălarea frecventă și minuțioasă a mâinilor, transmite Rador.
Trebuie adăugat că articolul oamenilor de știință nu a fost revizuit de experți independenți sau de editorii revistelor științifice, așa cum se întâmplă de obicei în astfel de cazuri. Prin urmare, concluziile reieșite din aceasta și din alte articole similare ar trebui tratate cu precauție.