Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că relaxarea măsurilor de combatere a virusului, alături de persoanele care au „lasat garda jos” sunt printre motivele creşterii de cazuri de coronavirus în Europa.
Germania a raportat 1.707 cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr zilnic din luna aprilie. De asemenea, și Spania a raportat miercuri cel mai mare număr zilnic din aprilie, înregistrând 3.715 cazuri noi în nmai o zi, cu 127 de decese.
Hans Kluge, director regional pentru Europa al OMS, a declarat joi că „epicentrul” pandemiei se afla acum în America, dar regiunea europeană „a fost pe o traiectorie proprie, arătând o tendinţă diferită în comparaţie cu restul lumii”.
„Riscul nu a fost niciodată departe. În ultimele două luni, cazuri noi au crescut constant în fiecare săptămână în regiune. Au fost cu 40.000 de cazuri mai mult în prima săptămână a lunii august, comparativ cu prima săptămână a lunii iunie, când numărul cazurilor a fost cel mai scăzut”, a spus Kluge în timpul unui briefing de presă online.
Italia a raportat joi 845 de cazuri noi de coronavirus, cel mai mare număr de la sfârşitul lunii mai. Ţara a înregistrat un total de 256.118 de cazuri şi 35.418 decese.
Între timp, Ministerul Sănătăţii din Franţa a raportat joi 4.771 noi infecţii cu Covid-19, un număr record pe care nu l-a mai înregistrat până acum.
Germania şi Franţa vor să acorde mai mulţi bani şi putere Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Mişcarea vine după ce pandemia COVID-19 a subliniat slăbiciunile financiare şi juridice de lungă durată ale agenţiei ONU, arată un document intern analizat de Reuters.
Într-un document comun difuzat printre diplomaţi implicaţi în negocierile de reformă, Berlinul şi Parisul au declarat că mandatul OMS, care include prevenirea focarelor în întreaga lume şi ajutorarea guvernelor de a le aborda, nu este susţinut cu resurse financiare şi puteri legale suficiente.
„Nu numai în timpul pandemiei actuale, a devenit clar că OMS nu are capacitatea completă de a îndeplini acest mandat”, se arată în documentul văzut de Reuters.
Un diplomat occidental la Geneva, referindu-se la contribuţiile statelor membre bazate pe PIB-ul lor, a declarat: „Punctul cheie este nepotrivirea dintre mandatul OMS şi finanţare sa. Ar trebui să aibă mai mulţi bani”.
Franţa şi Germania caută un consens „de la Washington până la Beijing” în jurul documentului, a spus o sursă apropiată discuţiilor, potrivit Mediafax.
Această mişcare arată interesul celor două ţări pentru o revizuire care vizează consolidarea OMS, în ciuda discuţiilor cu Statele Unite, care au eşuat la începutul lunii august.
Franţa şi Germania, ai căror miniştri ai Sănătăţii au angajat noi fonduri după discuţiile cu directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în iunie, nu şi-au ascuns criticile faţă de OMS.
Însă abordarea lor este foarte diferită de cea a administraţiei Trump, care a redus finanţarea, şi-a anunţat retragerea SUA acuzându-l pe Tedros că este o marionetă a Chinei.
Planul de reformă franco-german este axat pe consolidarea OMS, în mare parte pentru a împuternici organizaţia să poată fi mai critică cu statele membre dacă nu respectă regulile globale privind transparenţa în raportarea problemelor de sănătate şi a bolilor.
Un oficial al guvernului german, solicitat de Reuters să comenteze documentul, a spus: „Germania împreună cu alte state doresc o reformă, negocierile sunt în curs pe diferite niveluri.”