Poate fi transmis COVID-ul prin fumul de ţigară?
Guvernul spaniol a interzis recent fumatul pe străzi şi terase pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Unii medici susţin că această măsură este necesară, în timp ce alţii au rezerve în a confirma acest lucru.
Societatea Spaniolă de Epidemiologie a avertizat, în iunie, despre riscurile contaminării cu noul COVID-19 prin intermediul fumului de ţigară. Potrivit acestora, fumul transportă picături potenţial infectate cu noul coronavirus şi, odată inhalate de o altă persoană, pot fi sursa contaminării.
Unii epidemiologi consideră, însă, că din moment ce nu există niciun studiu care să confirme acest lucru, ar trebui să fim rezervaţi în a accepta ideea.
Dr. Fernando Garcia de la Centrul Naţional de Epidemiologie din Franţa spune că nu există „informaţii ştiinţifice suficient de solide pentru a demonstra că fumul de ţigară poate transmite boala într-un mediu deschis (…), prin urmare, a lua măsuri extreme ca interdicţia cred că este un pic cam mult”.
Specialiștii din Franța afirmă că nu există niciun „studiu ştiinţific care să verifice ipoteza”
De asemenea, Direcţia Generală a Sănătăţii din Franţa a spus că nu există niciun „studiu ştiinţific care să verifice ipoteza că fumul de ţigară reprezintă un vector de contaminare cu COVID-19”.
Cu toate acestea, a precizat că „nu înseamnă că această presupunere este falsă”.
Astfel, ca măsură de precauţie, „este de preferat să se limiteze consumul şi, în mod ideal, să se oprească fumatul în totalitate”, a continuat DGS citat de Mediafax.
La rândul său, Comitetul Naţional împotriva Fumatului (CNCT) afirmase încă din aprilie că „fumătorii infectaţi cu noul coronavirus sunt potenţial contaminatori majori pentru cei din jurul lor”, în special din cauza „prezenţei în fumul de tutun a particulelor de care se leagă virusurile”.