Această armă seamănă îndeaproape cu modelul american AGM-154, iar designul acesteia este optimizat pentru atacurile împotriva bazelor aeriene.
Televiziunea de stat chineză a prezentat o serie de imagini cu o nouă rachetă glisantă aer-sol, despre care experții explică faptul că seamănă cu racheta AGM-154 Joint Stand-Off Weapon, produsă de către Raytheon. Într-un videoclip postat de Televiziunea Centrală Chineză recent, a fost prezentată o astfel de de armă. Imaginile indică faptul că era așezată pe un cărucior de transport, în ceea ce se presupune că e o bază de depozitare a Forțelor Aeriene chineze, notează The Drive.
Arma împărtășește caracteristicile obișnuite de design ale rachetelor glisante roduse de Raytheon, inclusiv o coadă aproape identică, cu șase aripioare mici. Capătul frontal al armei chineze pare mai puțin sofisticat decât omologul său din SUA, care include și un profil al vârfului mai elegant, conceput pentru a nu fi detectat de către radare.
Global Times, un ziar din China, a oferit mai multe detalii, spunând că arma, al cărei nume de cod rămâne necunoscut, „poate elibera sute de submuniții”, care ar putea „paraliza eficient un aerodrom dintr-o singură lovitură”.
Un inginer al China North Industries Group Corporation, producătorul acestei rachete, a explicat faptul că la bordul acesteia pot fi amplasate șase tipuri de muniții. Printre aceste submuniții se pot afla proiecticle care penetrează blindajele și mine care pot fi dispersate într-o zonă extinsă, cum ar fi un aerodrom sau un punct militar critic.
Informațiile despre această rachetă aer-sol indică faptul că are o autonomie de aproximativ 60 de kilometri, o acuratețe crescută, dar și capacitatea de a distruge peste 6.000 de metri pătrați cu ajutorul tuturor munițiilor care pot fi adăugate.
Distribuitorul de muniții obișnuit ca acesta poate scoate din uz un câmp aerian pentru o perioadă extinsă cu o singură lovitură, deoarece numărul de subunități înseamnă că toată pista va fi distrusă și este posibil ca unele dintre submuncții să fie mine, ceea ce va face ca încercările de reparare a pistei sunt foarte riscante, explică un expert militar chinez citat de către Global Times.
Corpul armei include o configurație fațetată, probabil pentru a-i reduce semnătura radar, plus aripile care pot ieși din corpul rachetei pentru a-i crește raza de alunecare. Ca și JSOW-ul SUA, acest lucru ar trebui să permită un atac de precizie la distanță lungă, fără ca aeronavele de lansare să fie nevoie să intre în zonele de apărare din jurul unei ținte de importante, cum ar fi un aerodrom.
China își testează cea mai mare navă amfibie de asalt
China a lansat doi sateliți din Deșertul Gobi
China, acuzată că ar fi atacat sistemele informatice ale Vaticanului