Un nou studiu a constatat că persoanele asimptomatice au aceeaşi cantitate de virus în organism ca şi persoanele simptomatice. Noile date arată că 29% dintre cei infectaţi nu au prezentat niciun simptom.
Un studiu detaliat realizat asupra a 303 de persoane din Coreea de Sud arată că 29% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus nu au prezentat niciodată simptome, dar au avut tot atât de mulţi viruşi ca şi persoanele simptomatice, scrie Le Figaro.
Studiul, condus de Seungjae Lee de la Universitatea Soonchunhyang şi publicat joi în revista americană Jama Internal Medicine, s-a concentrat pe un focar de contaminare într-un grup religios sud-coreean din Daegu, în februarie.
Autorităţile au decis să plaseze în izolare cazurile pozitive care aveau puţine simptome sau deloc într-o clădire guvernamentală, unde medicii şi asistentele le-au monitorizat meticulos simptomele şi au testat încărcătura virală în mod regulat.
Media de vârstă a celor din grup a fost de 25 de ani.
Din 303 de persoane, 89 nu au prezentat niciodată simptome, un procent de 29%.
Pe parcursul perioadei de izolare, personalul medical a putut împărţi persoanele asimptomatice în mai multe grupuri. Dintre cei 303 care au avut rezultate pozitive la teste, 21 de persoane s-au prezentat iniţial ca fiind fără simptome, dar au sfârşit prin a avea simptome, notează Mediafax.
Autorii studiului au constat şi că prezenţa particulelor virale reziduale în nas, gât sau plămâni nu înseamnă neapărat că aceste persoane au fost contagioase.
Ei cred că au reuşit în acest fel să răspundă la una dintre marile întrebări ale pandemiei: în ce măsură cazurile asimptomatice sunt vectori ai virusului? Pe de o parte, nu tuşesc să poată răspândi virusul, dar pe de altă parte, nu stau în izolare şi intră în contact cu alte persoane.
„Este important să subliniem că detectarea de ARN viral nu este sinonimă cu prezenţa unui virus infecţios şi transmisibil”, spun autorii studiului.