Pentru a stabili o bază pe Marte, coloniștii vor fi forțați să supraviețuiască în condiții extrem de dure și sub atacul constant al radiației cosmice. Astfel încât să reușească, vor fi nevoiți să se ascundă în subteran, în grote numite „tuburi de lavă”.
Oamenii de știință au sugerat de mult timp că ascunderea în aceste grote ar putea fi cheia construirii unor baze lunare sau marțiene sigure.
Până acum, cercetătorii știau foarte puține despre aceste „tuburi”. Mulțumită cercetărilor publicate în jurnalul Earth-Science Reviews, oamenii de știință de la Agenția Spațială Europeană (ESA) și alte universități susțin că aceste peșteri sunt cel mai probabil destul de mari pentru a adăposti baze marțiene funcționale.
Potrivit cercetărilor, „tuburile de lavă” de pe Marte și Lună sunt mult mai mari decât cele de pe Pământ, suficient de mari încât viitoarele colonii sau baze de cercetare să fie ascunse în siguranță acolo.
Oamenii de știință au comparat semnele de colaps subteran pe fiecare dintre suprafețele celor trei lumi cu mărimea „tuburilor de lavă” cunoscute de pe Terra. Din moment ce prăbușirile de pe Planeta Roșie erau mai mari, cercetătorii au concluzionat că și „tuburile” erau mai mari.
În ciuda dimensiunii lor, cercetătorii cred că „tuburile” sunt surprinzător de stabile, însemnând că viitorii coloniști nu vor trebui să se îngrijoreze că structurile vor cădea peste ei, potrivit Futurism.
„Tuburile de lavă ar putea oferi adăposturi stabile și sigure față de radiația solară și cosmică, precum și impacturile cu micrometeoriți, evenimente care au loc des pe suprafețele corpurilor planetare”, a explicat cercetătorul Francesco Sauro, de la ESA. „Mai mult, au un potențial ridicat de a oferi un mediu în care temperaturile nu variază între zi și noapte”, a mai adăugat Sauro.
Astronomii spun că valuri imense de nisip se mișcă pe suprafața lui Marte
Pe cine trebuie să informeze mai întâi NASA dacă Perseverance găsește forme de viață pe Marte