Home » D:News » Top 15 materiale extrem de scumpe

Top 15 materiale extrem de scumpe

Publicat: 13.08.2020

Prețurile acestor materiale sunt atât de mari deoarece acestea sunt rare sau extrem de greu de obținut.

Comercianții și oamenii de știință au reușit de-a lungul timpului să producă și să pună pe piață unele dintre cele mai scumpe materiale din istorie. Costurile acestora variază adesea în funcție de mai mulți factori, în unele cazuri deținerea și folosirea acestora se dovedește a fi ilegală.

Totuși, aceste substanțe nu vor face subiectul acestui articol și, în schimb, lista celor de la RankRed se va concentra pe acele materiale ale căror costuri sunt exorbitante din cauza rarității sau a modului în care sunt produse.

15. Trufele albe

Trufele albe sunt ciuperci care cresc în pământ și ale căror preț poate ajunge la cinci dolari pe gram, în comparație cu restul materialelor de pe această listă este extrem de puțin. Totuși, dacă comparăm cu restul ciupercilor de pe piață, prețul trufelor cu siguranță este mare.

Aceste trufe au un miros aparte, pe care experții îl descriu drept o combinație de mosc, nuci și ozon. În decembrie 2007, Stanley Ho, proprietarul cazinoului Macao, a plătit 33.000 de dolari pentru o pereche de trufe, una dintre acestea cântărind aproape un kilogram.

14. Șofranul

La un preț de 11 dolari pentru fiecare gram, șofranul tinde să fie unul dintre cele mai scumpe condimente din lume. De ce este atât de scump? Deoarece pentru a obține jumătate de kilogram de șofran este necesară culegerea plantelor de Crocus sativus.

13. Aurul

Prețurile aurului variază în funcție de starea economiei și evenimentele politice internaționale, cu toate acestea pentru multă vreme prețul mediu al acestuia a fost de aproximativ 36 de dolari gramul.

De ce este aurul atât de scump? În primul rând este vorba de tradiție, pentru multă vreme monedele erau realizate din aur, la fel și bijuteriile. În timp, odată cu dezvoltarea tehnologiei aurul a devenit o parte importantă a circuitelor folosite pentru electronice.

12. Rodiul

Acesta este un metal nobil care se află adesea în minereuri alături de metale precum platina sau nichelul. Dat fiind faptul că este greu, rezistent și mai puțin dens decât platina prețul acestuia poate ajunge la 22 de dolari pe gram.

Radiul are utilizări multiple, fiind folosit pentru catalizatoarele folosite de către mașini datorită rezistenței la coroziune. De asemenea, adesea este folosit pentru placarea platinei, dar și în detectoarele nucleare.

11. Platina

Acest metal este cunoscut și sub numele de „aurul alb” și este recunoscut pentru rezistența sa la coroziune, datorită reactivității sale limitate.

La fel ca aurul, platina este folosită pentru bijuterii, la fel ca și celelalte metale de până acum, are și o serie de aplicații tehnice. Acest metal este utilizat pentru a produce convertoare catalitice, electrozi, termometre, echipamente stomatologice și de laborator. Câțiva compuși care conțin platină, cum ar fi cisplatina și carboplatina, sunt folosiți în terapiile împotriva cancerului.

10. Cornul de rinocer

Cornul de rinocer se formează din depunerile de keratină, aceeași substanță din care sunt formate unghiile și părul nostru. Deși, din punct de vedere științific, coarnele nu au sunt speciale, în medicina tradițională chinezească acestea sunt considerate un medicament extrem de puternic.

În trecut, coarnele de rinocer erau folosite pentru tratarea problemelor hepatice și a febrei. Grecii antici credeau că acestea aveau abilitatea de a purifica apa.

Trebuie să precizăm că din cauza cererii pentru coarne unele specii au ajuns să fie puse în pericol de dispariție.

9. Plutoniul

Plutoniul este un element radioactiv derivat din uraniul care a fost folosit pentru reacțiile nucleare și costă în jur de 4.000 de dolari pe gram. De ce este atât de scump acest material? Deoarece acesta are o serie de aplicații energetice și militare extrem de importante și statele restricționează accesul la acestea. În plus, manevrarea acestuia se dovedește a fi extrem de periculoasă, fiind necesare măsuri de protecție suplimentare.

Armele nucleare reprezintă una dintre principalele utilizări ale plutoniului, cu toate acestea, el a fost folosit și pentru alimentarea unor misiuni spațiale.

8. Painit

Acesta este un mineral pe bază de bor, care se găsește în Myanmar. Analizele chimice au relevat faptul că acesta conține și urme de vanadiu și crom.

Minerul acesta are o culoare care variază între portocaliu-roșu și roșu-maroniu și costă în jur de 8.500 de dolari pe gram. În prezent, există în jur de 25 de astfel de cristale, majoritatea fiind distribuite între instituții de învățământ superior pentru studii.

7. Beril roșu

Acest mineral este extrem de rar, fiind descoperit pentru prima dată în anul 1904. Experții explică faptul că se găsește într-o serie de mine din Utah și New Mexico.

La fel ca și diamantul, berilul roșu se formează sub presiune și temperaturi extreme. Cu toate acestea se dovedește a fi un pic mai puțin dens. Cu toate acestea, faptul că este mult mai rar face ca prețul acestuia să ajungă la 9.000 de dolari gramul.

6. Taaffeita

Acest mineral a fost numit după cercetătorul care l-a identificat pentru prima dată: Richard Taaffe. În lume există în jur de 10 astfel de pietre, culorile acestora variind de la roșu către purpuriu.

Cercetătorii explică faptul că acest mineral care costă în jur de 20.000 de dolari gramul este unic, fiind singurul mineral care conține urme de magneziu și beriliu.

5. Tritiul

Aceasta este o formă radioactivă a hidrogenului, fiind formată de interacțiunea cu razele cosmice care trec prin atmosfera terestră. În medie, tritiul costă în jur de 30.000 de dolari gramul.

Descompunera radioactivă a unor cantități mici de tritiu permite fosforului să strălucească, motiv pentru care este utilizat pentru fabricarea dispozitivelor de iluminare. Este utilizat pentru a crește randamentul bombelor de fisiune și al bombelor cu hidrogen.

4. Diamantele

Deși nu este una dintre cele mai rare pietre prețioase de pe Pământ, diamantele reușesc să fie cele mai scumpe. În general sunt folsoite pentru realizarea bijuteriilor, în special a inelelor de logodnă.

Există și o serie de utilizări practice ale diamantelor, în industrie, iar unii cercetători vor să le folosească pentru a crea dispozitive care să redea vederea persoanelor nevăzătoare.

3. Californiul

Acesta este un element chimic care nu apare în mod natural pe Pământ, fiind nevoie de un reactor de particule sau unul nuclear pentru al sintetiza și de aceea costă 27 de milioane de dolari pe gram.

Californiul are o radioactivitate extrem de ridicată, un singur microgram eliberând în jur de 170 de milioane de neutroni în fiecare secundă. Din această cauză poate fi folosit pentru identificarea minereurilor de aur și argint.

2. Buckminsterfullerene

Universitatea Oxford a lucrat vreme de 12 ani pentru a produce acest material: o bilă formată din 60 de atomi de carbon care au atomi de azot în jurul lor.

Acest material costă în jur de 150 de milioane de dolari și este folosit pentru construirea unor ceasuri atomice portabile. În prezent, aceste ceasuri pot avea dimensiunile unei camere, dar cu ajutorul acestei nou material ar putea avea dimensiunile unui cip.

1. Antimateria

NASA estimează că un singur gram de antimaterie ar costa 62,5 miliarde de dolari. De ce are această substanță un preț atât de piperat? Cercetătorii explică faptul că antimateria reprezintă opusul materiei obișnuite și din această cauză duce la anihilarea materiei obișnuite cu care intră în contact.

În teorie, acest material ar putea fi folosit pentru alimentarea navelor care călătoresc în spațiu, dar tehnologia aceasta este încă îndepărtată. Cu toate aceste, oamenii de știință au creat o formă de imagistică medicală care folosește antimateria.

Citește și:

Cercetătorii lucrează la un meta-material flexibil care poate fi folosit pentru ascunderea obiectivelor militare

ESA testează un material neobișnuit pentru habitatele de pe Lună

Cercetătorii au creat un material textil care poate ”respinge” patogenii

Celulele ”reprogramate” pot folosi materiale sintetice pentru a construi structuri în interiorul organismelor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Nu doar uleiul, ci și frunzele de măslin sunt bune pentru sănătate
Nu doar uleiul, ci și frunzele de măslin sunt bune pentru sănătate
Test de cultură generală. Ce este Schengen?
Test de cultură generală. Ce este Schengen?
Astronomii au găsit o megastructură cosmică de 23 de ori mai mare decât Calea Lactee
Astronomii au găsit o megastructură cosmică de 23 de ori mai mare decât Calea Lactee
Tinerii din China își schimbă stilul de viață și economisesc mai mulți bani ca niciodată
Tinerii din China își schimbă stilul de viață și economisesc mai mulți bani ca niciodată
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul lui medical
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul ...
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
Este posibil ca viața de pe Venus să ajungă acolo de pe Pământ?
Este posibil ca viața de pe Venus să ajungă acolo de pe Pământ?
Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”
Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”
Căutăm un Content Writer entuziast. Alătură-te echipei Go4it!
Căutăm un Content Writer entuziast. Alătură-te echipei Go4it!
Ospețele cu care Alexandru Marghiloman își răsfăța musafirii
Ospețele cu care Alexandru Marghiloman își răsfăța musafirii
David Lynch și universul muzical: „Îmi place să îl numesc experimentare”. „Muzica e magie”
David Lynch și universul muzical: „Îmi place să îl numesc experimentare”. „Muzica e magie”
David Lynch a iubit femeile poate la fel de mult ca filmele. A fost căsătorit de patru ori
David Lynch a iubit femeile poate la fel de mult ca filmele. A fost căsătorit de patru ori