Bolnavii de COVID-19 pot rămâne cu probleme grave de sănătate după vindecare: minte înceţoşată şi probleme de respiraţie, potrivit unui profesor de la Universitatea Yale din America.
Indiferent de gravitatea bolii, persoanele infectate cu Sars-Cov-2 pot avea probleme de sănătate chiar şi după vindecare.
Printre simptomele grave care apar se numără mintea înceţoşată, dificultăţi de respiraţie, aritmie cardiacă sau hipertensiune.
Doctorii şi cercetătorii sunt uimiţi de numărul mare de persoane tinere afectate de această boală.
„Chiar dacă este un singur virus, poate cauza boli de toate felurile la oameni”, a declarat Akiko Iwasaki, profesor la Universitatea Yale din America, potrivit Mediafax.
Totodată, leziunile cardiovasculare ar putea fi efecte adverse pe termen lung ale infectării cu COVID-19, iar cercetătorii germani susţin că miocardita ar fi cea mai frecventă problemă. Au fost analizaţi, pentru studiu, 100 de pacienţi COVID-19, după mai mult de două luni de la diagnosticare.
Un studiu realizat de cercetătorii germani arată că trei sferturi dintr-un total de 100 de nemţi, care s-au vindecat de coronavirus, prezintă semne ale unor leziuni cardiovasculare.
După mai mult de două luni de la momentul diagnosticării cu noul coronavirus, pacienţii infectaţi au fost supuşi unor RMN-uri.
Rezultatele au arătat că trei sferturi dintre bolnavi au semne de anomalii cardiovasculare, precum miocardita, deşi cei mai mulţi dintre infectaţi au suferit de o formă uşoară a virusului şi nu au fost internaţi.
Cercetătorii au descoperit în sângele pacienţilor o proteină numită troponină, care indică leziuni cardiovasculare, precum cele care apar în urma unui atac de cord.
Totuşi, miocardita a fost cea mai frecventă problemă, în proporţie de 60% din totalul de pacienţi supuşi RMN-ului.