A fost descoperit un efect advers pe termen lung al infectării cu COVID-19
Leziunile cardiovasculare ar putea fi efecte adverse pe termen lung ale infectării cu COVID-19, iar cercetătorii germani susţin că miocardita ar fi cea mai frecventă problemă. Au fost analizaţi, pentru studiu, 100 de pacienţi COVID-19, după mai mult de două luni de la diagnosticare.
Un studiu realizat de cercetătorii germani arată că trei sferturi dintr-un total de 100 de nemţi, care s-au vindecat de coronavirus, prezintă semne ale unor leziuni cardiovasculare, relatează Live Science.
După mai mult de două luni de la momentul diagnosticării cu noul coronavirus, pacienţii infectaţi au fost supuşi unor RMN-uri.
Rezultatele au arătat că trei sferturi dintre bolnavi au semne de anomalii cardiovasculare, precum miocardita, deşi cei mai mulţi dintre infectaţi au suferit de o formă uşoară a virusului şi nu au fost internaţi.
Cercetătorii au descoperit în sângele pacienţilor o proteină numită troponină, care indică leziuni cardiovasculare, precum cele care apar în urma unui atac de cord.
Miocardita, cea mai frecventă problemă
Totuşi, miocardita a fost cea mai frecventă problemă, în proporţie de 60% din totalul de pacienţi supuşi RMN-ului.
Medicii au descoperit şi bolnavi care aveau pericardul (ţesutul din jurul inimii) inflamat.
Au fost analizate 100 de persoane cu vârste cuprinse între 45 şi 53 de ani. Doar o treime dintre aceştia au suferit de forme grave de coronavirus, fiind internaţi în spital, în timp ce două treimi s-au putut trata acasă.
Cercetătorii solicită confirmarea urgentă a rezultatelor, acestea fiind îngrijorătoare.
Doctorul Valentina Puntmann, de la Spitalul universitar din Frankfurt, a declarat că „deşi nu avem dovezi directe pentru aceste consecinţe, cum ar fi cedarea sistemului cardiovascular, ar putea fi posibil ca în câţiva ani să devină o problemă imensă”.