Pe cine trebuie să informeze mai întâi NASA dacă Perseverance găsește forme de viață pe Marte

04 08. 2020, 11:00

Roverul Perseverance a fost lansat cu succes în urmă cu doar câteva zile, însă vor trece încă 11 ani până când primele mostre de pe Marte vor ajunge pe Pământ.  

Roverul Perseverance, poreclit și „Percy”, va ateriza pe Marte în februarie 2021. Apoi, următoarea etapă a misiunii va fi explorarea timp de doi ani a celor mai vechi și mai interesante locuri de pe Planeta Roșie, precum craterul Jezero.

Jezero este situl unui lac care a existat în urmă cu 3 sau 4 miliarde de ani, pe vremea când Marte era mai caldă, mai umedă și mai locuibilă pentru posibile forme de viață.

„Percy” este prima misiune astrobiologică a NASA, iar roverul va căuta forme de viață microbiană antică. Roverul nu va explora craterul Jezero doar folosind noi instrumente științifice, camere video și microfoane, dar va și colecta primele mostre marțiene care vor fi trimise pe Terra cu ajutorul viitoarelor misiuni.

Când vor ajunge primele mostre marțiene pe Pământ

Traiectoria complicată a misiunii Mars Sample Return implică o colaborare între NASA, Agenția Spațială Europeană și parteneri internaționali. Având în vedere dificultatea unei astfel de misiuni, primele mostre de pe Marte vor ajunge pe Pământ abia în 2031.

Perseverance reprezintă primul pas în cadrul primei misiuni complete către o altă planetă din Sistemul Solar. Oamenii de știință și-au dorit o mostră de pe Marte de zeci de ani. Acum suntem pe cale să reușim această performanță”, a declarat Lori Glaze, director al Diviziei de Știință Planetară de la NASA.

Totuși, ce s-ar întâmpla dacă una dintre mostrele aduse de pe Planeta Roșie va conține forme de viață?

„Găsirea formelor de viață pe alte planete este foarte dificil de confirmat”, a explicat Ravi Prakash, inginer la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA. „În primul rând, dacă am confirma forme de viață pe Marte, ar trebui să îl informăm pe președintele Statelor Unite ale Americii. Din păcate, decizia finală privind o astfel de informație aparține de politicieni”, a continuat Prakash.

„Cu toate acestea, o astfel de informație nu poate rămâne secretă prea mult timp”, a mai adăugat inginerul de la JPL.

Roverul Misiunii Mars 2020 a pornit spre Planeta Roșie la bordul rachetei Atlas V, de la baza aeriană Cape Canaveral din Florida. Roverul a întâmpinat mici probleme de comunicare și temperatură imediat după lansare, intrând pentru scurt timp în „modul sigur” („safe mode”), însă oficialii NASA au anunțat că misiunea nu a fost afectată.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Roverul Perseverance a întâmpinat probleme tehnice și se află momentan în „Safe Mode”. Ce spune NASA

7 informații esențiale despre misiunea roverului Perseverance

Misiunea Mars 2020. Roverul Perseverance al NASA pleacă într-o călătorie istorică pe Marte

Ingenuity, elicopterul care va explora Marte alături de roverul Perseverance