Un arheolog susține că a descoperit „fața lui Dumnezeu”. Motivul pentru care experții spun că așa ceva nu ar fi posibil
Un „cap” din lut care datează din urmă cu aproape 3.000 de ani ar putea fi o reprezentare rară a lui Yahweh, adică Dumnezeu. Crearea unui astfel de chip era interzisă pentru israeliți, conform celor zece porunci.
Însă, experții arheologici susțin că așa ceva nu ar putea fi posibil.
Yahweh înseamnă Dumnezeu în Biblia ebraică. Cu toate acestea, potrivit Bibliei ebraice, israeliții antici nu aveau voie să creeze reprezentări ale lui Yahweh, una dintre cele zece porunci spunând „să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri sau jos pe pământ sau în apele mai de jos decât pământul” (Exodul 20:4-6).
Vezi imagini cu descoperirea făcută de arheolog.
Arheologii au descoperit capul din lut, măsurând 5 centimetri, în ruinele unei mari clădiri care ar fi putut fi un palat, la situl Khirbet Qeiyafa, în Israel, a scris Yosef Garfinkel, directorul Institutului de Arheologie de la Universitatea Ebraică.
Trăsături pătrunzătoare și o serie de găuri
„Datorită faptului că baza gâtului figurinei este bine lucrată, capul putea fi atașat cel mai probabil la alt obiect, fie un corp sau un vas de lut”, a scris Garfinkel într-un articol publicat recent în Biblical Archaeology Review.
„Capul are ochi pătrunzători, urechi și un nas. De asemenea, urechile sunt găurite, așa că figurina ar fi putut purta cercei. În jurul vârfului capului există o serie de găuri”, care ar putea face parte dintr-un obiect ornamental pentru acoperirea capului, a mai scris Garfinkel.
De ce resping experții teoria lui Garfinkel
Figurinele au fost descoperite alături de mici statuete în formă de cai și reprezintă un bărbat cu barbă și un cap plat, trăsături pătrunzătoare și urechi găurite pentru bijuterii.
În articolul controversat, profesorul Yosef Garfinkel face referire la scrierile din Biblie care îl arată pe Dumnezeu călărind un cal, potrivit Live Science.
Cu toate acestea, teoria lui Garfinkel a fost respinsă de mai mulți arheologi care susțin că orice astfel de reprezentări ale „lucrurilor care sunt sus în ceruri” ar fi fost interzise în acea perioadă.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Ce se întâmplă cu creierele celor care cred în Dumnezeu?
Cum s-au revoltat evreii după ce romanii au transformat Ierusalim într-un oraș păgân
Gruparea secretă din care făcea parte Ion Creangă: ”Mă leg pe suflet şi pe Dumnezeu”