De ce ar putea legea fumatului să ajute în lupta cu noul coronavirus
Medicii spanioli propun guvernului de la Madrid să înăsprească legea fumatului şi să extindă zonele fără fum, deoarece combaterea tabagismului poate reduce numărul de pacienţi cu afecţiuni respiratorii şi, implicit, presiunea asupra spitalelor.
Cine a avut norocul să primească un aparat pentru respiraţie artificială, în primele săptămâni ale pandemiei, a înfruntat noul coronavirus cu mai multe şanse de supravieţuire.
Respiratoarele, testele fiabile şi materialul medical de protecţie au devenit foarte repede un lux pentru sistemul medical.
Medicii spanioli cer Guvernului să profite de toate pârghiile legale
La fel ca şi celalte ţări din Occident, Spania a fost luată prin surprindere de avalanşa de bolnavi, care au saturat majoritatea spitalelor din marile oraşe.
Ca să evite o situaţie similară, în viitor, medicii spanioli cer Guvernului să profite de toate pârghiile legale pentru a înăspri legea fumatului.
Mărirea impozitelor pentru tutun, interzicerea fumatului în toate zonele comune şi impunerea unui ambalaj identic pentru ţigări sunt câteva măsuri care ar putea reduce internările cu 1 sau 2 % pe an, în opinia Societăţii Spaniole de Sănătate Publică, scrie Mediafax.
O formă suplimentară de control asupra bolii
„Când se reduce frecvenţa tabagismului scade foarte repede şi cererea asistenţei sanitare pentru afecţiuni precum astmul, bolile respiratorii cronice, boala coronariană şi alte boli. Este o formă suplimentară de control asupra bolii, pentru că reducem volumul de muncă pentru cadrele sanitare. Trebuie să înţelegem că medicii şi sistemul sanitar este epuizat. În cazul nostru, în Spania, a fost pus într-o situaţie foarte grea, pentru că a fost depăşită capacitatea sistemului în anumite zone ale ţării”, a declarat Ildefonso Hernández Aguado, purtător de cuvânt al Societăţii de Sănătate Publică din Spania.
Legea actuală permite fumatul la terase şi în aer liber, în Spania.