Zeci de geluri dezinfectante conțin un ingredient toxic. Cum poți ști dacă gelul tău este sigur
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a identificat cel puțin 77 de geluri dezinfectante care conțin niveluri periculoase de metanol, o substanță toxică ce poate cauza greață, leziuni ale nervilor și pierderea vederii atunci când este absorbită prin piele, precum și moarte dacă este ingerată.
În iunie, FDA a emis o avertizare privind nouă geluri dezinfectante contaminate produse de o companie numită Eskbiochem. Însă, de atunci, agenția americană a mai descoperit alte zeci de produse care conțin niveluri periculoase de metanol, potrivit The Washington Post.
Agenția americană continuă să actualizeze lista cu gelurile contaminate pe site-ul oficial și notează că produsele reprezintă un risc pentru copii, care ar putea să ingereze substanța accidental, precum și pentru adulții care ar bea în mod intenționat produsele.
Cum au ajuns atât de multe produse să fie contaminate
Cel mai probabil, contaminarea s-a produs în timpul proceselor neglijente de fabricație, în timpul cărora producătorii nu înlătură cum trebuie metanolul care apare în mod natural în timpul distilării alcoolului.
Din păcate, deși experții pot mirosi diferențele dintre metanol și etanol, majoritatea consumatorilor nu pot detecta această diferență. De asemenea, metanolul va fi unul dintre ingredientele enumerate pe eticheta de pe produse.
Ce doze de metanol pot fi mortale
Metanolul poate fi letal în anumite doze. Ingerarea de doar 30 de mm de ml poate fi mortală pentru un copil, iar o doză între 60 și 240 de ml poate fi mortală pentru un adult, notează Live Science.
În afară de pierderea vederii, oamenii expuși la metanol pot suferi de greață, dureri de cap, convulsii sau chiar comă, potrivit FDA. Semnele timpurii ale expunerii la metanol includ o stare ușoară de intoxicare și hiperventilaţie, pentru că organismul reacționează la creșterea de acid din sânge.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Un medic explică de ce nu e bună dezinfectarea în exces şi cum poate fi evitat COVID-19
Anunţul lui Raed Arafat despre gelurile dezinfectante din comerţ folosite împotriva coronavirusului