Cele șase tipuri de COVID-19 în funcţie de simptome. Ce a identificat un nou studiu
Un nou studiu al COVID-19, bazat pe date dintr-o aplicaţie de urmărire a simptomelor persoanelor bolnave, a stabilit că există şase „tipuri” distincte de boală în funcţie de diferitele simptome pe care le au pacienţii.
Descoperirea ar putea deschide noi posibilităţi pentru modul în care medicii pot trata mai bine pacienţii şi pentru a prezice ce nivel de îngrijire spitalicească ar avea nevoie.
Cercetătorii de la King’s College London au studiat datele de la aproximativ 1.600 de pacienţi din Marea Britanie şi din SUA care şi-au înregistrat în mod regulat simptomele în aplicaţia COVID Symptom Tracker în perioada martie – aprilie, scrie CBSN.
Tipuri de COVID-19 pot avea propriul set de simptome
Autorii studiului spun că au identificat şase tipuri diferite de COVID-19 şi că acestea pot varia în funcţie de gravitate şi pot veni cu propriul set de simptome:
Nivelul asemănător gripei fără febră: dureri de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse, dureri în gât, dureri în piept, fără febră.
Nivelul asemănător gripei cu febra: durere de cap, pierderea mirosului, tuse, dureri în gât, răguşeală, febră, pierderea poftei de mâncare.
Gastrointestinal: dureri de cap, pierderea mirosului, pierderea poftei de mâncare, diaree, dureri în gât, dureri în piept, tuse.
Nivel sever unu, oboseala: dureri de cap, pierderea mirosului, tuse, febră, răguşeală, dureri toracice, oboseală.
Nivelul sever doi, confuzie: dureri de cap, pierderea mirosului, pierderea poftei de mâncare, tuse, febră, răguşeală, dureri în gât, dureri în piept, oboseală, confuzie, dureri musculare, scrie Mediafax.
Nivelul sever trei, abdominal şi respirator: dureri de cap, pierderea mirosului, pierderea poftei de mâncare, tuse, febră, răguşeală, dureri în gât, dureri în piept, oboseală, confuzie, dureri musculare, probleme resiratorii, diaree, dureri abdominale.
Primul nivel, „asemănător gripei fără febră”, este asociat cu dureri de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse, dureri în gât şi dureri în piept. Pacienţii de la acest nivel au o şansă de 1,5% de a avea nevoie de aparate de suport respirator.
Al doilea tip, „asemănător gripei cu febră”, include simptome precum pierderea poftei de mâncare, dureri de cap, pierderea mirosului, tuse, dureri în gât, răguşeală şi febră. Cercetătorii spun că aproximativ 4,4% dintre pacienţii de la acest nivel au avut nevoie de suport pentru respiraţie.
Pacienţii cu cel de-al treilea tip, descrişi drept „gastrointestinali”, nu au prezintă tuse în timpul bolii. În schimb, se confruntă cu dureri de cap, diaree, pierderea mirosului, pierderea poftei de mâncare, dureri în gât şi piept şi aproximativ 3,3% au avut nevoie să fie conectaţi la aparate.
Trei tipuri de COVID-19 care sunt „cu adevărat severe”
La tipul patru sau „nivelul sever”, pacienţii prezintă oboseală împreună cu dureri de cap, pierderea mirosului, tuse, febră, răguşeală şi dureri în piept. Pacienţii de la acest nivel au avut nevoie de suport respirator în proporţie de 8,6%.
Tipul cinci, „nivelul sever doi”, include simptomele tipului patru, împreună cu pierderea poftei de mâncare, dureri în gât şi dureri musculare şi se distinge în principal prin stări de confuzie.
„Asta înseamnă că nu ştii unde eşti sau unde locuieşti, indiferent dacă te afli sau nu în spital, cine sunt rudele tale”, a explicat un specialisst citat de CSBN. „Este foarte înfricoşător.” Aproape 10% dintre pacienţii de la acest nivel au nevoie de aparate pentru a respira.
Cel mai sever tip de COVID-19 este denumit „nivel sever trei, abdominal şi respirator” şi are toate simptomele de mai sus, împreună cu dureri abdominale, respiraţie şi diaree. Aproape 20% dintre aceşti pacienţi au nevoie de suport pentru a respira.
Cercetătorii din U.K. au descoperit, de asemenea, că doar 16% dintre pacienţii cu COVID-19 de tip 1 au necesitat spitalizare, comparativ cu aproape jumătate dintre pacienţii cu tipul 6.
De asemenea, pacienţii din grupurile severe au avut tendinţa de a fi mai în vârstă sau cu condiţii pre-exisitente şi a sistemului imunitar slăbit, comparativ cu cei din primii trei.