Arhipelagul Svalbard din Norvegia a înregistrat cea mai mare temperatură a sa, a anunțat institutul meteorologic al țării.
Potrivit unui studiu, încălzirea globală din Arctica are loc de două ori mai repede față de restul planetei.
Pentru a doua zi la rând, arhipelagul a înregistrat 21,2 grade Celsius în timpul după-amiezii, aproape de temperatura atinsă în 1979, anume 21,3 grade Celsius, a transmis meteorologul Kristen Gislefoss.
Totuși, în jurul orei locale 18.00, în zonă au fost atinse 21,7 grade Celsius, astfel stabilind un nou record îngrijorător.
Grupul de insule, dominat de Spitzbergen care este singura insula locuită din arhipelagul norvegian nordic, se află la 1.000 de kilometri de Polul Nord.
Valul de căldură, așteptat să mai persiste încă o săptămână, reprezintă o creștere uriașă a temperaturilor din iulie, cea mai călduroasă lună din Arctica.
Insulele din Svalbard ar atinge în mod normal temperaturi de 5 sau 8 grade Celsius în această perioadă a anului. Regiunea a înregistrat temperaturi cu 5 grade Celsius peste normal încă din luna ianuarie, atingând în 38 de grade Celsius în Siberia la mijlocul lunii iulie, aproape de Cercul Polar Arctic.
Potrivit unui raport intitulat „Clima în Svalbard în 2100”, temperaturile medii în arhipelag între 2070 și 2100 vor crește cu 7 – 10 grade Celsius, din cauza nivelurilor de emisii de gaz cu efect de seră.
Schimbările sunt deja vizibile. Între 1971 și 2017, oamenii de știință au observat o creștere între 3 și 5 grade Celsius, cele mai mari creșteri de temperatură fiind observate în timpul iernii, potrivit Science Alert.
Svalbard, cunoscut pentru populația de urși polari, găzduiește o mină de cărbune și rezerva mondială de semințe în care din 2008 au fost aduse numeroase specii de semințe în eventualitatea unei catastrofe globale.
Depozitul a necesitat lucrări de 20 de milioane de euro după ce au avut loc infiltrații de apă din cauza topirii permafrostului în 2016.
Rezerva mondială din Svalbard a primit 60.000 de noi mostre de seminţe
Locul unde s-au mutat unele dintre cele mai importante coduri necesare supraviețuirii omenirii