Copiii gestionează incertitudinea într-un mod asemănător adulților
Înțelegerea reacțiilor pe care cei mici le au poate duce la îmbunătățirea procesului educațional.
Un studiu recent aruncă lumină asupra modului în care copiii reacționează în situațiile de incertitudine. Oamenii de știință explică faptul că descoperirile lor pot ajuta la îmbunătățirea procesului de educație și strategiilor de creștere a copiilor, notează Science Alert.
În cadrul studiului au fost testați 160 de copiii cu vârste între 25 și 32 de luni. Rezultatele indică faptul că aceștia gestionează situațiile de incertitudine la fel ca alți copii mai mari sau adulți. Această tendință se păstrează chiar dacă cei testați nu au putut articula prin ceea ce treceau.
„Copiii mici arată comportamente care sugerează că pot răspunde la situații incerte”, explică Simona Ghetti, psiholog specializat în dezvoltarea copiilor din cadrul Universității California Davis.
Copiii, la fel ca și adulții au nevoie de mai mult timp pentru a lua decizii atunci când nu sunt siguri
Cercetătorii au desfășurat serie de teste prin care au monitorizat modul în care copiii iau decizii. Astfel, ei au ajuns la concluzia că atunci când nu sunt siguri de decizia pe care vor să o ia cei mici „trag” de timp, încercând să adune mai mult informații care să îi ajute să ia decidă într-o direcție sau alta.
Aceste răspunsuri, sugerează cercetătorii, arată faptul că copii încep să își conștientizeze propria lor incertitudine, având comportamente care sunt văzute și la copii mai mari și în cazul adulților. Cercetătorii explică faptul că adulții au nevoie de mai mult timp pentru a lua o decizie atunci când sunt nesiguri.
„În general, am arătat că, în timp ce deliberează, copiii mici prezintă un repertoriu de comportamente care reflectă colectarea, evaluarea probelor și proceselor de luare a deciziilor, care sunt, de asemenea, angajate în evaluarea incertitudinii”, concluzionează cercetătorii.
Studiul Response latencies and eye gaze provide insight on how toddlers gather evidence under uncertainty a fost publicat în Nature Human Behavior.
Citește și:
Studiu Unicef: 40 de milioane de copii de vârstă preșcolară nu beneficiază de educație timpurie
Google finanțează programe de siguranță online pentru copii
Cum vrea Ministerul Educației să combată bullyingul din școli