În catedrala Sfânta Sofia au loc primele rugăciuni după ce a fost transformată în moschee

24 07. 2020, 14:30

Principala rugăciune în Sfânta Sofia a avut loc vineri după-amiaza, unde Erdogan a susţinut şi un discurs. Istoricul Ionuţ Cojocaru numeşte decizia de a transforma Sfânta Sofia din nou în moschee „o ciocnire a civilizaţiilor”.

GALERIE FOTO

La Istanbul au început deja evenimentele dedicate primelor rugăciuni musulmane după ce catedrala Sfânta Sofia a fost trasformată în moschee. Principala rugăciune a avut loc în jurul orei 13, după care Recep Tayyip Erdogan a ținut un discurs.

La eveniment au fost invitaţi oaspeţi din întreaga lume musulmană. Istoricul Ionuţ Cojocaru spune că decizia preşedintelui turc este ”o ciocnire a civilizaţiilor”, după ce catedrala Sânta Sofia a fost timp de 84 de ani muzeu.

Istoria Hagiei Sophia

Până în 1435, Sfânta Sofia a fost catedrala Patriarhiei Constantinopolului. venit Fatih Sultan Mehmed, cuceritorul Constantinopolului, a transformat biserica în mochee. În 1935, regimul lui Mustafa Kemal Ataturk a trasnformat edificiul în muzeu.

„Când are loc deschiderea Sfintei Sofia, este data semnării Tratatului de la Lausanne din 1923. Deci nu este ales întâmplător 24 iulie, pentru că preşedintele Erdogan consideră că Tratatul de la Lausanne a fost unul înjositor faţă de Turcia şi a încercat în repetate rânduri să-l modifice. Din punct de vedere al istoriei islamului Sfânta Sofia nu semnifică nimic. Sfânta Sofia nu are legătură cu zonele islamice, precum Malatya, precum Mecca sau Medina. În schimb este simbolul cuceririlor. Majoritatea o văd ca un fapt pragmatic. Este la noi, este a noastră, putem să facem ce vrem cu ea. Acum trei seri preşedintele turc a zis ”Atenţie, noi nu transformăm o biserică în moschee, ci transformăm un muzeu în moschee.” Îşi face practic propria agendă, ştiind că europenilor le ia foarte mult să se hotărască în privinţa Turciei”, a spus istoricul Ionuț Cojocaru, potrivit Mediafax.