Ce a făcut un gorjean după ce a văzut o viperă căzută dintr-o mașină
Jandarmii gorjeni au fost chemați să îndepărteze o viperă dintr-o stație de taxi din Târgu Jiu. Când au ajuns, jandarmii au constatat că un cetăţean a văzut şarpele căzut dintr-un autoturism, l-a prins şi introdus într-un recipient de plastic, fără să realizeze pericolul.
Jandarmii gorjeni au intervenit în urma unui apel SNUAU 112 pentru a îndepărta un şarpe care a fost descoperit în Târgu Jiu, în zona staţiei de taxi din apropierea Parcului Central.
Jandarmii au constatat că un cetăţean a văzut şarpele căzut dintr-un autoturism, l-a prins şi introdus într-un recipient de plastic, nerealizând pericolul la care s-a expus.
Jandarmii au preluat şarpele lung de aproximativ 50 cm, au stabilit că este un şarpe dintr-o specie periculoasă (viperă), l-au preluat şi ulterior acesta a fost transportat într-o zonă împădurită din Runcu, pe Vale Sohodolului, la aproximativ 30 km de zona locuită, unde l-au eliberat în mediu natural.
„Recomandăm cetăţenilor în situaţii similare să nu încerce singuri să captureze sau să îndepărteze reptilele şi să solicite sprijinul instituţiilor abilitate”, transmit jandarmii gorjeni.
Vipera, un șarpe veninos relativ periculos
Primul lucru care trebuie știut despre vipere este că ele nu atacă decât dacă se simt în pericol sau dacă sunt amenințate sau atacate. Perioada de vară este cea în care viperele din zonele montane devin active și potențial periculoase.
În munții din România se cunosc două subspecii de vipere, Vipera ammodytes ammodytes și Vipera ammodytes montandoni. Prima trăiește în partea de sud-vest a ţării, în Munţii Banatului şi Olteniei, ţara Haţegului şi sudul Munţilor Apuseni, iar cea de-a doua, Vipera ammodytes montandoni, are un areal restrâns, fiind prezentă în câteva habitate din Dobrogea continentală.
Cel mai frecvent vipera se întâlnește în Mehedinţi, în Munţii Cernei, în judeţul Alba, în Cheile Cibului (rezervaţie naturală protejată care găzduieşte una dintre cele mai populate zone din ţară cu această specie) din Munţii Apuseni. Tot în judeţul Alba, se află o rezervaţie de vipere de fâneaţă (specie care a fost pe cale de dispariţie). În zona Hunedoara, viperele pot fi întâlnite în Masivul Retezat, pe Defileul Jiului și în zona Cetății Deva.
În România, sunt 23 de specii de vipere cunoscute, pe lângă vipera cu corn, care este cea mai mare există și vipera neagră (cu cruce sau vipera de munte, întâlnită rar în tot lanțul Munţilor Carpaţi) și vipera de stepă (în Dobrogea, Delta Dunării şi șesurile din Moldova.