SUA au semnat un contract de 1,9 miliarde de dolari cu Pfizer şi BioN-Tech pentru un posibil vaccin anti-COVID-19
Administraţia SUA va plăti 1,95 de miliarde de dolari companiilor farmaceutice Pfizer şi BioN-Tech pentru a produce şi distribui în Statele Unite 100 de milioane de doze ale vaccinului anti-Covid-19, dacă produsul se va dovedi eficient după testele clinice extinse, informează CNBC.
Conform contractului, Statele Unite vor putea comanda încă 500 de milioane de doze ale potenţialului vaccin, a comunicat Departamentul american al Sănătăţii şi Serviciilor Umane. Pfizer şi BioNTech dezvoltă împreună un potenţial vaccin anticoronavirus.
Dacă produsul se va dovedi sigur şi eficient în urma testelor clinice extinse, Pfizer va începe furnizarea dozelor în zone din SUA, la solicitările autorităţilor americane, potrivit Departamentului Sănătăţii şi Serviciilor Umane. Eventualul vaccinul va fi disponibil „fără costuri” pentru cetăţenii americani, a precizat instituţia. Nu este clar cine va primi primele doze ale vaccinului şi cum se va stabili acest lucru.
Valoarea acţiunilor Pfize a crescut cu 4%
Cele două companii farmaceutice au anunţat că testele clinice extinse, la care vor participa 30.000 de subiecţi, vor începe la sfârşitul acestei luni, după primirea aprobărilor din partea autorităţilor de reglementare.
Valoarea acţiunilor Pfizer a crescut cu 4% în sesiunea de pretranzacţionare de miercuri, iar cea a titlurilor BioNTech a avut o creştere de 6%, scrie Mediafax.
„Operaţiunea vitezei exponenţiale”
Contractul a fost semnat în cadrul programului guvernamental denumit „Operaţiunea vitezei exponenţiale” („Operation Warp Speed”), un plan al Departamentului american al Sănătăţii cerut de preşedintele Donald Trump care are rolul accelerării dezvoltării unui potenţial vaccin anti-Covid-19.
Acesta pare a fi cel mai mare contract acordat până acum în cadrul programului „Operaţiunea vitezei exponenţiale”. La începutul lunii iulie, compania Novavax, cu sediul în statul american Maryland, a semnat un contract cu valoarea de până la 1,6 miliarde de dolari în cadrul programului de vaccinare lansat de Administraţia SUA, obiectivul fiind de a furniza 100 de milioane de doze ale eventualului vaccin până în ianuarie 2021.