Reacția Beijingului după ce administraţia Donald Trump a ordonat închiderea unui consulat al Chinei

22 07. 2020, 16:30

Administraţia Donald Trump a ordonat, miercuri, închiderea urgentă a Consulatului Chinei din oraşul american Houston, în contextul deteriorării relaţiilor bilaterale, iar Beijingul ameninţă cu măsuri simetrice, potrivit cotidianului The New York Times.

Administraţia de la Washington a transmis Beijingului că trebuie să închidă în cel mult 72 de ore Consulatul chinez din oraşul Houston (Texas).

Imediat după anunţarea deciziei, angajaţi ai reprezentanţei diplomatice au ars documente în curtea instituţiei, potrivit imaginilor difuzate de postul local KPRC-TV.

Poliţia şi Pompierii din Houston nu au putut pătrunde în curte pentru stingerea incendiului, dat fiind că perimetrul diplomatic este deocamdată sub autoritate chineză.

Închiderea Consulatului din Houston este cea mai recentă măsură a Administraţiei Donald Trump de limitare a activităţilor diplomaţilor chinezi, a jurnaliştilor aflaţi în SUA şi persoanelor din mediul academic. Washingtonul a impus restricţii de deplasare pentru diplomaţii chinezi din SUA şi analizează posibilitatea interzicerii accesului membrilor Partidului Comunist şi rudelor acestora, o măsură care ar afecta circa 270 de milioane de persoane.

Somație din partea Chinei

China a somat Statele Unite să anuleze imediat decizia închiderii Consulatului din Houston. „În caz contrar, China va avea reacţiile legitime şi necesare”, a avertizat Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, sugerând că un consulat american din China ar putea fi închis.

„De ceva timp, Administraţia SUA a început să atribuie vină Chinei, stigmatizând-o şi lansând atacuri nejustificate împotriva sistemului social chinez, hărţuind personalul diplomatic şi consular din SUA, intimidând şi interogând studenţi chinezi, confiscându-le dispozitive electronice personale, chiar deţinându-i fără motiv”, a acuzat oficialul chinez.

Marți, Departamentul american al Justiţiei a pus sub acuzare doi cetăţeni chinezi care ar fi efectuat activităţi de spionaj cibernetic asupra unor firme din domeniul apărării şi a unor proiecte de cercetare medicală, potrivit Mediafax.

Potrivit autorităţilor americane, doi cetăţeni chinezi, Li Xiaoyu şi Dong Jiazhi, au participat la o campanie de spionaj cibernetic care a durat câţiva ani, pentru a sustrage informaţii despre proiecte de armament, despre dezvoltarea unor medicamente şi a unor coduri de surse software.

Documentul de inculpare nu oferă detalii despre firmele atacate, anunţând doar că acestea erau din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Australia şi Belgia.

Cei doi cetăţeni chinezi sunt acuzaţi că au colaborat cu Ministerul Securităţii din China (MSS), un serviciu de spionaj.