O biomolecuă nouă ajută regenerarea intestinelor

25 07. 2020, 18:00
Credit foto: Pixabay

Cercetătorii au descoperit o moleculă care este produsă de către o serie de celule aflate în apropierea intestinelor și care ajută la regenerarea acestora.

Oamenii de știință de la Universitatea Monash, Australia, au identificat în premieră o biomoleculă care îmbunătățește capacitatea celulelor stem de a repara țesuturile afectate din interiorul intestinelor.

Un strat celular puternic este esențial pentru un intestin sănătos, deoarece oferă o barieră împotriva  miliardelor de microbi și toxinele dăunătoare prezente în interiorul acestuia . Această barieră este adesea deteriorată de infecții și inflamații, care provoacă o multitudine de simptome dureroase, notează Medicalxpress.

Interacțiunile de la nivelul celulelor stem influențează capacitatea acestora de a regenera țesuturile afectate

Studiul a identificat celulele cheie care se află în imediata apropiere a celulelor stem din intestin care produc biomolecula Neuregulin-1. Aceasta acționează direct asupra celulelor stem pentru a începe procesul de reparare a țesuturilor afectate.

„Descoperirile noastre deschid noi căi de dezvoltare a terapiilor pe bază de Neuregulin-1 pentru îmbunătățirea reparației și sprijinirea restabilirii rapide a funcției intestinale critice”, explică profesoara Helen Abud.

Maladiile gastrointestinale, printre care se numără și boala Crohn sau colita ulcerativă reprezintă o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Medicii explică faptul că acestea duc la deteriorarea severă a stratului de celule epiteliale din interiorul intestinului.

Intestinul are o capacitate limitată de a se repara eficient pentru a-și restabili funcția principală de absorbție. Adesea acest proces este asociat cu simptome printre care se numără diaree, deshidratare, pierderea în greutate și malnutriția. Dezvoltarea modalităților de susținere a regenerării tesutului intestinal va îmbunătăți dramatic recuperarea pacienților.

„A fost foarte interesant să observăm că Neuregulin-1 nu numai că poate face celulele să se dividă, dar îmbunătățește proprietățile acestora”,adaugă dr. Thierry Jardé, co-autor al studiului.

Studiul a fost publicat în Cell Stem Cell.

Citește și:

O nouă etapă a dezvoltării umane descoperită cu ajutorul studiilor pe celule stem

Proteinele anormale din intestine joacă un rol important în evoluția Alzheimerului

O stare de spirit bună poate duce și la o bună sănătate gastrointestinală

O descoperire de proporţii! Boala Parkinson începe în intestine şi ajunge la creier, iar calea de acces ar putea fi întreruptă