Prima misiune a Emiratelor Arabe către Marte a fost lansată cu succes

20 07. 2020, 10:54

Emiratele Arabe Unite au lansat luni prima misiune către Marte, ca parte a planurilor de dezvoltare a capacităților științifice și tehnologice și de reducere a dependenței de petrol.

GALERIE FOTO

Sonda spațială Hope a fost lansată de la Centrul Spațial Tanegashima din Japonia luni, 20 iulie, la 1:58, ora Emiratelor Arabe Unite (00:58, ora României). Călătoria către Planeta Roșie va dura șapte luni, sonda urmând să orbiteze Marte și să trimită informații despre atmosfera ei.

Prima misiune arabă pe Marte trebuia inițial lansată pe 14 iulie, dar a fost amânată de două ori din cauza vremii nefavorabile.

La doar o oră după lansare, sonda a activat panourile solare pentru a-și alimenta cu energie sistemele și a stabilit comunicarea radio cu echipa de pe Pământ, potrivit Reuters.

În prezent, există în derulare opt misiuni de explorare a planetei Marte, unele orbitează planeta și altele sunt pe suprafața sa.

China și Statele Unite planifică fiecare să trimită alte misiuni anul acesta. China se pregătește pentru lansarea în 23 iulie a misiunii Tianwen-1, ce include trimiterea unui rover, alături de o navă spațială care va orbita în jurul lui Marte. SUA vor lansa în 30 iulie roverul Perseverance, ca parte a misiunii Mars 2020.

O misiune de 200 de milioane de dolari

Misiunea EAU pe Marte a costat 200 de milioane de dolari, potrivit anunțului făcut de ministrul Științelor Avansate, Sarah Amiri. Acesta își propune să ofere în premieră o imagine completă a atmosferei marțiene, studiind schimbările zilnice și sezoniere. Datorită orbitei sale imense, în formă ovală, Hope ar trebui să surprindă mare parte din planetă în fiecare dintre orbitele sale de 55 de ore.

Emiratele Arabe Unite au anunțat pentru prima dată planurile pentru misiunea pe Marte în 2014, iar trei ani mai târziu au lansat un program spațial național pentru dezvoltarea expertizei locale. Cu o populație de 9,4 milioane, în special lucrătorilor străini, EAU nu dețin baza științifică și industrială a marilor națiuni spațiale. Au însă un plan ambițios de a stabili o colonie pe Marte până în 2117.

Hazza AlMansoori a devenit primul astronaut al Emiratelor care a ajuns în spațiu în septembrie anul trecut, după ce a zburat către Stația Spațială Internațională.

Pentru a proiecta și a construi sonda Hope, Centrul Spațial Mohammed Bin Rashid (MBRSC) din Dubai și Emirate a lucrat cu instituții de învățământ din SUA.

Centrul spațial MBRSC va supraveghea nava spațială în timpul călătoriei sale de 494 milioane de kilometri, cu o viteză medie de 121.000 km pe oră.

Vă recomandăm să citiți și:

„Cârtița” trimisă de NASA pe Marte a început, în sfârșit, să sape, însă a dat de un nou obstacol

Noi reguli de protecție planetară pentru misiunile pe Lună și pe Marte

Aglomerație spre Marte. Trei țări vor să trimită misiuni către Planeta Roșie

De câți oameni va avea nevoie o colonie pe Marte?