Solicitarea făcută de opt lideri mondiali privind accesul egal la vaccinul pentru COVID-19
Preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, premierul Canadei, Justin Trudeau, premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, şi alţi lideri de stat au transmis o scrisoare deschisă prin care au cerut acces egal pentru tot globul la vaccinurile împotriva noului coronavirus.
Scrisoarea, intitulată „Comunitatea internaţională trebuie să garanteze un acces global egal la un vaccin COVID-19”, a fost publicată, miercuri, în Washington Post.
Grupul format din şefii de stat ai Coreei de Sud, Canadei, Etiopiei, Noii Zeelande, Africii de Sud, Spaniei, Suediei şi Tunisiei a solicitat altor lideri mondiali să se angajeze să contribuie la distribuirea echitabilă a viitorului vaccin anti-COVID-19.
Cei opt spun că în acest moment se lucrează la aproape 200 de vaccinuri pentru noul coronavirus, aflându-se în diferite etape de dezvoltare şi că există speranţa că în curând unul sau mai multe dintre acestea se vor dovedi atât sigure, cât şi eficiente.
Liderii au spus, însă, că există riscul ca accesul la aceste vaccinuri să crească inegalităţile în interiorul sau între ţări. De aceea, spun ei, vaccinurile ar trebui distribuite în conformitate cu principii transparente, echitabile şi bazate ştiinţific.
Rusia a anunțat că va produce zeci de milioane de doze de vaccin
Rusia are în plan să producă, anul acesta, 30 de milioane de doze dintr-un vaccin experimental anti-COVID-19, cu posibilitatea fabricării altor 170 de milioane de doze în străinătate.
Prima etapă a testelor clinice, derulată timp de o lună pe 38 de persoane, s-a încheiat săptămâna aceasta. Cercetătorii ruşi au stabilit că vaccinul este sigur pentru administrare şi induce o reacţie imună, deşi forţa răspunsului nu este încă clară.
A treia etapă a studiului clinic va implica câteva mii de oameni și va începe în august, a declarat Kirill Dmitriev, directorul Fondului rus de Investiţii Directe.
„Credem că, pe baza rezultatelor actuale, vaccinul va fi aprobat în Rusia în august şi în alte ţări în septembrie, fiind posibil să devină primul vaccin aprobat din lume”, a precizat oficialul rus pentru Reuters.