O veveriţă din Colorado a fost pozitivă pentru ciuma bubonică, marcând primul caz de ciumă din acest an, potrivit unui comunicat al departamentului de sănătate publică, scrie CNN.
Ciuma bubonică este o boală veche de secole şi este responsabilă pentru cea mai mortală pandemie din istoria umanităţii. Se estimează că 50 de milioane de oameni au murit în Europa în timpul pandemiei din Evul Mediu.
Autorităţile din Colorado au emis o atenţionare sanitară şi avertizează publicul că această boală poate infecta atât oamenii, cât şi animalele, dacă nu sunt luate precauţiile adecvate.
Boala poate fi transmisă prin muşcăturile puricilor şi ale animalelor infectate.
Ciuma bubonică poate fi tratată cu antibiotice dacă este depistată din timp, dar chiar şi în aceste condiţii reprezintă o ameninţare majoră atât pentru oameni, cât şi pentru animale.
La 7 iulie, autorităţile chineze au confirmat un caz de ciumă bubonică în regiunea Mongolia Interioară. Autorităţile locale din oraşul Bayannur au emis un avertisment la nivelul întregii regiuni pentru prevenirea ciumei la scurt timp după confirmarea acestui caz. Ulterior, băiatul care a fost infectat a murit din cauza bolii.
Ciuma a reapărut recent, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a catalogat-o drept o boală re-emergentă.
Epidemia de ciumă din secolul al XIV-lea, între anii 1346 şi 1353, a omorât între 75 şi 200 de milioane de oameni, adică 30-60% din populaţia totală a Europei de la acea vreme. Nu este de mirare că acest eveniment şi-a câştigat numele de Moartea Neagră.
Ciuma este declanşată de bacteria numită Yersinia pestis, iar cercetătorii susţin că aceasta a ajuns în Europa din Asia centrală, cu ajutorul rutelor comerciale. Nefericiţii care au fost afectaţi mureau de obicei după câteva zile.
Simptomele erau teribile: febră mare, vărsături servere, sângerarea plămânilor şi ganglioni limfatici care apăreau pe corpul victimelor.