Un studiu arată că doar 2% dintre pacienții și angajații unei clinici sunt imunizați împotriva COVID-19
Un studiu de seroprevalență a infecției COVID-19, derulat în luna mai la un centru de reproducere umană asistată, arată că doar 2% dintre pacienții și angajații clinicii au dobândit, în mod natural, imunitate la noul coronavirus.
Conform unui comunicat transmis de Columna Medical Center, au fost făcute analize serologice unui număr de 100 de persoane (75 de pacienți și 25 de angajați), pentru a determina prezența în sânge a anticorpilor de tip IgG (Imunoglobuline G) sau IgM (Imunoglobuline M) dezvoltați de organism împotriva COVID – 19.
Persoanele testate au vârste cuprinse între 25 – 48 de ani, locuiesc în București și au trecut de triajul epidemiologic de la intrarea în incinta clinicii.
O singură pacientă a avut rezultat pozitiv pentru anticorpii de tip IgG
Dintre cei 75 de pacienți ai clinicii din luna mai, o singură pacientă a avut rezultat pozitiv pentru anticorpii de tip IgG, ceea ce înseamnă un procent de imunizare de 1,33% în rândul pacienților.
În ce privește angajații, probele serologice au relevat anticorpi IgG doar la un cadru medical, rezultând o rată de imunizare de 4% în cadrul echipei Columna Medical Center.
La nivel național, 1 din 7 cazuri confirmate cu noul coronavirus este angajat în sistemul medical. Niciunul dintre participanții la studiu nu a prezentat anticorpi IgM.
„Cercetarea efectuată în cadrul clinicii noastre oferă o estimare privind proporția de pacienți cu infertilitate care sunt deja imunizați la virusul SARS-CoV-2. Cifrele generale relevă o seroprevalență extrem de scăzută în contextul pandemiei actuale. Astfel, specialiștii noștri recomandă pacienților care doresc să urmeze tratamente de fertilizare să mențină toate măsurile de prevenție necesare, de la măsuri de igienă, distanțare socială, purtarea măștii în spațiile închise, în vederea limitării infecției COVID-19, creșterea ratei de acces la tratament, precum și derularea în condiții optime și cu riscuri minime a procedurilor de reproducere umană asistată”, a spus Nicoleta Zamfir, CEO Columna Medical Center, potrivit Mediafax.
Precauția, principala armă în lupta cu COVID-19
„Spre deosebire de începutul pandemiei, când focusul era îndreptat asupra perfecționării testelor moleculare de detecție directă a virusului SARS-CoV-2 la cei infectați, acum atenția se îndreaptă și asupra testelor serologice, care permit identificarea prezenței sau absenței anticorpilor. Dinamica anticorpilor și longevitatea protecției conferite de aceștia sunt încă neclare, testele serologice existente sunt perfectibile, dar cu toate acestea ne-au permis o imagine asupra ratelor extrem de mici de imunizare naturală a populației generale sau a anumitor subpopulații specifice, cum sunt cuplurile afectate de infertilitate. Datele preliminare pe un număr mult mai mare de pacienți ai clinicii, colectate în luna iunie, demonstrează aceeași rată mică a prezenței imunității la noul coronavirus ca și raportarea pe primii 100 de subiecți, imunizarea fiind de două ori mai mare în rândul personalului medical comparativ cu pacienții. Deci, pentru moment, precauția rămâne principala armă pentru a ne asigura de continuitatea, calitatea și siguranța tratamentelor de reproducere asistată”, a declarat Dr. Corina Manolea – coordonatorul studiului, medic specialist în tratamentul infertilității și medicină reproductivă.