Acțiunea „Retrovirus”. Ce s-a întâmplat cu peste 211 tone de deșeuri medicale periculoase
Peste 211 tone de deșeuri periculoase au fost confiscate de polițiști din cadrul IGPR de la diferiți agenți economici, de la unități medicale care asigură asistența pacienților testați pozitivi, în cadrul unei acțiuni numite „Retrovirus”, desfășurate la nivelul statelor membre UE.
Potrivit Poliției Române, acțiunea a fost desfășurată în perioada 9 iunie – 1 iulie de polițiștii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, din Inspectoratul General al Poliţiei Române. Oamenii legii au acționat pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul aferent al deșeurilor periculoase provenite din activitățile medicale, în mod deosebit ale celor din obiectivele sanitare care gestionează limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Acțiunea s-a desfășurat concomitent la producătorii de deșeuri, pe două paliere, atât de la generator spre incinerator, cât și în zona de neutralizare / incinerare / eliminare.
Au fost făcute 282 de controale și verificări la unitățile sanitare și la agenții economici care realizează operațiuni în domeniul managementului deșeurilor periculoase infestate cu virusul SARS-CoV-2.
În cadrul activităților, polițiștii au confiscat 211.652 de kilograme de deșeuri periculoase provenite din colectarea de către diferiți agenți economici, de la unitățile sanitare care asigură asistența medicală a pacienților testați pozitiv.
Ce s-a întâmplat cu deșeurile medicale periculoase
„În urma acțiunilor, deșeurile medicale au fost distruse și eliminate în condiții de siguranță, pentru sănătatea publică, iar ulterior, a fost dispusă sancționarea administrativă a operatorilor economici, precum și închiderea temporară a activității unui incinerator. Astfel s-a reușit evitarea infestării ulterioare cu virusul SARS-CoV-2 prin nedistrugerea și neeliminarea deșeurilor, cu respectarea procedurilor emise de Institutul Național de Sănătate Publică”, se arată într-un comunicat transmis, luni, de Poliția Română.
Sursa citată precizează că au fost constatate opt infracțiuni, dintre care șapte la Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor și una la articolul 352 Cod Penal.
Sunt în instrumentare 6 dosare penale, în care sunt cercetate 17 persoane, dintre care 3 au fost reținute și ulterior, față de acestea a fost dispusă măsura arestării preventive.
Totodată, au fost aplicate 43 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 454.800 de lei și 40 de avertismente, atât la H.G 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice, cu modificările și completările ulterioare, cât și la legislația de mediu aferentă.
Acțiunea s-a desfășurat în cooperare cu Garda Națională de Mediu și Inspecția Sanitară de Stat.
În contextul pandemiei cauzate de apariția și răspândirea la nivel mondial, al noului coronavirus Covid- 19, statele membre UE au inițiat și organizat la nivel european un plan de acțiune codificat „Retrovirus”, având ca scop respectarea legislației aferente deșeurilor periculoase provenite din activitățile medicale, în mod deosebit ale celor din obiectivele sanitare care gestionează limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.